понеделник, 13 април 2020 г.

При какви условия може да се излезе от карантината?

В следващите дни и седмици социалният и икономически натиск за облекчаване на националните карантини ще нарасне колкото повече епидемията от Ковид-19 изглежда да отслабва.

При какви условия да се излезе от карантината? Епидемиолозите вече очакват, често пъти с безпокойство, тази нова фаза и предупреждават да не се прибързва с отмяната на ограниченията, пише Оливие Тибо от Франс прес, цитирана от БТА.

"Смъртоносна повторна поява"

"Твърде бързата отмяна на ограниченията може да доведе до смъртоносна нова поява" на пандемията, предупреди шефът на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус.

Не само той предупреждава за риска от прибързания оптимизъм и от втора пандемична вълна.

"Трябва да сме много смирени и много предпазливи с този вирус, защото вече допуснахме грешка", казва във Франция бившият шеф на Националния институт за здравето и медицинските изследвания Кристиан Брешо.

"При пандемията с такива мащаби не е съвсем ясно как всичко би могло като по чудо да се върне към нормалното", добави вирусологът по радио Франс енфо.

Облекчения

Въпреки това в Европа, най-пострадалият континент с над 70 000 починали, редица държави вече обявяват частични отмени на карантината.

Австрия отваря малките си търговски обекти от тази седмица, като преценява, че достатъчно е "изгладила" своята крива на заразяванията. Дания от 15 април отваря яслите, забавачниците и началните училища, а правителството на Чехия вече е смекчило своите ограничения.

Тези страни следват примера на Китай, който още на 8 април премахна строгия санитарен кордон около епицентъра на заразата град Ухан, и който изглежда е овладял епидемията си.

Испания от днес е също в нова фаза на карантината*.

"Блед слънчев лъч"

Другаде в Европа правилата за самоизолация строго се спазват, като във Великобритания, където епидемичната вълна мощно настъпва.

Във Франция директорът на националната здравна служба Жером Саломон вижда само "блед слънчев лъч" с лекия спад на броя на приеманите в реанимация и наченките на "много високо плато".

Италия и Испания са двете страни с най-много жертви на континента и изглежда също са достигнали "високо плато" с числа, които се стабилизират или бележат лек спад.

Никоя от тези две страни обаче не рискува да свали гарда: Рим продължи до 3 май общата си карантина, а Мадрид - до 25 април. Тенденцията е същата в Ирландия, Португалия и Белгия.

Във Франция се очаква Еманюел Макрон довечера да повтори мотото "Стойте си у дома" по време на телевизионно обръщение. Ще рискува ли френският президент да даде график за излизане от ограниченията?

Преминаване на платото

"Самоизолация не се премахва при достигане на плато, след като мерките са позволили да се избегне масовото претоварване на болниците", смята епидемиологът Антоан Флао.

Излизането от мерките за изолация ще може да настъпи едва по-късно, когато се наблюдава спад, добави ръководителят на здравния институт към Женевския университет по телевизия Франс 2.

Ученият Кристиан Брешо се надява от средата на май да се навлезе в спад, който би позволил постепенно облекчаване на мерките.

"Няма да минем от черно към бяло, а от черно към сиво с продължаване на изолацията за някои групи от населението", очаква Жан-Франсоа Делфреси, председател на научния съвет, който съветва правителството за епидемията.

"Можем да започнем да обсъждаме периода след изолацията. Но главният и решаващ елемент е продължаването на стриктна изолация за няколко седмици", каза той.

Няколко предварителни условия

Този експерт поставя няколко предварителни условия за отмяна на изолацията. На първо място да настъпи установен спад на тежките случаи с Ковид-19 в реанимационните отделения.

Целта е да се позволи на здравните работници да си поемат дъх след положените интензивни усилия, а болниците да могат да попълнят запасите си от екипировка и продукти.

Разпространението на вируса сред населението също трябва да е спаднало, със степен на предаване под 1, тоест един заразен човек да го предава на по-малко от един друг човек (в началото на епидемията тази степен беше 3,3

p>

Трето предварително условие: наличие на достатъчен брой предпазни маски и тестове за следене отблизо на разпространението на вируса. Във Франция се очаква капацитетът да нарасне от сегашните 30 000 теста на ден на 100 000 или дори 150 000 на ден до края на април, смята Делфреси.

Множество неизвестни

Нова променлива в това уравнение с няколко неизвестни: хипотетичната поява на нови електронни инструменти за засичане на контактите на заразените хора.

Париж напредва предпазливо по този въпрос, докато германското правителство се готви да пусне вдъхновено от Сингапур мобилно приложение за улесняване на индивидуалното следене на случаите и идентифицирането на веригите на заразяване.

"Лятна спирачка"?

Друга голяма неизвестна е значението на "лятната спирачка" в разпространението на новия коронавирус. Респираторните вируси обикновено не обичат лятото. В Северното полукълбо няма грипна епидемия след април. Дали ще е такъв случаят и с вируса САРС-КоВ-2?

Съобщението за ново покачване на заразяванията през последните дни в Сингапур хвърля съмнение върху това, тъй като температурата там в момента е около 30 градуса.

"Ако няма лятна спирачка, ще е по-сложно" да се излезе от карантината, смята епидемиологът Антоан Флао.

Какво може да се прави и какво не през новата фаза на извънредното положение в Испания*

Дейностите от сектора на услугите, които не са от първостепенно значение и бяха прекратени с указа за въвеждане на извънредно положение, от днес могат да възобновят работа, но останалата част от населението остава в самоизолация, информира испанският в. "Паис".

Кой се връща на работа?

Служителите, които не могат да работят дистанционно от компании и заводи, които не са от първостепенно значение. Става дума основно за промишления сектор, за офиси от рода на адвокатските кантори и строителството. В строителството обаче правителството забранява да се работи в сгради, където има външни хора, освен в случаи на аварии и неотложни дейности, при които се налага да бъдат споделяни общи зони.

Всичките тези дейности, които не са от първостепенно значение, се добавят към работните позиции, които са от първостепенно значение и никога не са спирали дейността си. Става дума за снабдители, предоставящи санитарни услуги, заетите в изхранването и други сфери от първа необходимост като разпространение на печатни издания, осигуряване на автомобилни горива, тютюневи изделия, онлайн търговията, телекомуникациите и други.

Кои дейности остават блокирани?

Продължават да бъдат затворени баровете и ресторантите, освен доставящите храна по домовете, хотелите, увеселителните заведения, културните и спортните центрове. Магазините, с изключение на хранителните и за стоки от първа необходимост, също няма да могат да вдигнат кепенците. Всички учебни заведения остават празни. Домашните помощници няма да могат да възобновят дейността си, освен ако не се грижат за възрастни хора, деца или хора с увреждания.

Кой не може да излиза от дома си?

Домашната карантина и ограниченията на придвижването от първия указ за въвеждане на извънредно положение в Испания остават в сила и при втората фаза. Испанците могат да излизат, за да си купят храна и санитарни продукти, да отидат на работа или до банката, да полагат грижи за възрастни, деца и хора в зависимост, както и по форсмажорни причини. Могат да разхождат кучето си край жилището. Малолетните не могат да излизат на разходка в парка.

Какви защитни мерки трябва да се използват на улицата?

Правителството препоръчва да се използват маски, когато не може да се спазва разстоянието за сигурност между хората от два метра. Препоръчва се и често миене на ръце и дезинфекциране на предметите, които са били използвани извън дома като очилата и мобилния телефон.

Новините от днес и със задна дата