четвъртък, 2 април 2020 г.

Как да получат помощи хората без трудов договор

Хората, които до този момента са работили, но са нямали договор и съответно не са плащали осигуровки, могат да се регистрират като безработни и да кандидатстват за социални помощи.

Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.
От 13 март до вчера над 7000 безработни са постъпили на работа, само вчера над 600 също са постъпили на работа.

Данните не са застрашаващи, те са динамични. Системите са на място, имаме достатъчно средства в момента, но трябва да осигурим ликвидност и да се подготвим за най-лош сценарий.

4777 безработни е пикът на лицата, регистрирани за ден в Бюрата по труда. Най-много хора се освобождават в секторите ресторантьорство, търговия и някои сектори от промищлеността.

Министерството на труда  и социалната политика чака информация от Националната агенция по приходите за доходите, декларирани през 2019 г. На тази база ще се направи  разчет колко хора са получили под определен годишен доход и те може да получат директно подпомагане, уточни Сачева.

За самоосигуряващите се предстои да се отвори мярката за безлихвените кредити до 1500 лева на човек.
Броят на подадените заявления по мярката 60/40 е 59.


Очакванията са днес броят им да нарасне, а до края на тази седмица да бъде получено одобрени от Европейската комисия, за да могат да се извършват и разплащанията.

„Това не пречи заявленията да бъдат подавани. Те ще бъдат разглеждани.

От следващата седмица, надявам се, ще имаме възможност да започнем да изплащаме сумите на тези, които са получили одобрение“, увери Сачева.

Новините от днес и със задна дата