събота, 18 април 2020 г.

Благодатният огън слезе на Велика събота в Ерусалим / ВИДЕО

Благодатният огън слезе на Велика събота в храма "Възкресение Христово" в Ерусалим - в мраморния параклис на Божи гроб над пещерата, където според църковното предание е бил погребан Исус Христос.

Във връзка с коронавирусната пандемия тази година малцина свещенослужители присъстваха на събитието, нямаше ги и поклонниците, традиционно пристигащи от много страни. След слизането на огъня представители на Гръцката православна църква ще го доставят до Портата на Яфа в Стария град и ще го предадат на акредитирани в страната дипломати или други упълномощени лица. После делегациите ще откарат огъня на летище "Бен Гурион", където ще го получат представители на съответните държави.

Площадът пред храма "Възкресение Христово" бе празен с изключение на израелски полицаи и няколко свещенослужители, спазващи социална дистанция.

Церемонията по слизането на благодатния огън обикновено привлича десетки хиляди вярващи и храмът е препълнен с поклонници, които запалват свещичките си от Благодатния огън.

Сега обаче Ерусалим е блокиран и на ритуала присъстваха само няколко духовници, които получиха пламъка от патриарха.

Телевизионни кадри показаха свещеници от гръцката, арменската и коптската църква, облечени в черни раса и със сини предпазни маски на лицата пред запечатаната дървена врата на гробницата.

Храмът "Възкресение Христово", подобно на други в Светите земи, бе затворен за посетители миналия месец на фона на предпазните мерки срещу разпространението на коронавируса. 

Припомняме, че Българската православна църква няма свой представител в Ерусалим. Огънят няма да бъде доставян със самолет, а ще бъде ползван миналогодишен, който е запазен.

Новините от днес и със задна дата