понеделник, 20 април 2020 г.

Ген. Мутафчийски и експерти с извънреден брифинг за радиацията от Чернобил ВИДЕО

Извънреден брифинг бе свикан тази вечер в 23 ч. в Министерски съвет. В него участват шефът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски, директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов и проф. Христомир Брънзов, директор на НИМХ. "Причината за извънредната пресконференция в разнороден състав е, тъй като се появиха слухове за евентуална опасност, надвиснала над България във връзка с пожара, който гори в Украйна, близо до Чернобил, и във връзка с промяна на времето, а именно североизточен вятър и с валежите. Носят се масово твърдения в социалните мрежи, че това би заплашило здравето на българите", заяви ген. Мутафчийски.


Гл. комисар Николов заяви: "Прословутият пожар избухна на 4-ти април и обхвана няколко стотин декара гора. Той обаче вече е погасен, повече от 70 часа. Наистина искам да се присъединя към генерала, получих много обаждания, заради което предложих на премиера да направим тази пресконференция. Благодаря г-н генерал".

"Стойностите на радиационния гама-фон, измерен от Националната автоматизирана система за мониторинг и постовете за радиационно наблюдение и оповестяване са в нормалните за страната граници, а именно 0, 008 до 0, 040 микрофибърта за час", посочи още главен комисар Николов.


Той уточни, че в страната има 29 станции за измерване. "Всеки ден наблюдаваме радиационната обстановка и в момента тя е в рамките на нормата", допълни още той.
Всички експерти бяха категорични, че опасност за здравето на българите няма.

"Радиацията е толкова минимална, че дори уредите не могат да я отчетат, толкова е ниска концентрацията. В момента системата също продължава да действа, въздушният пренос е от Украйна към България, но това, което ще пристигне с въздушните маси, е толкова малко, че не може да бъде отчетено", успокои и шефът на НИМХ проф. Христомир Брънзов. 

Новините от днес и със задна дата