вторник, 21 април 2020 г.

Внасят поправка: Без книжка доживот за пияни и дрогирани шофьори

Шофьорите, употребили алкохол и наркотици, независимо в какво количество, да остават без книжка доживот. Такава поправка в Закона за движение по пътищата внасят днес от "Воля" в деловодството на парламента. Това съобщи лидерът на партията и зам.-председател на Народното събрание Веселин Марешки.

Той е категоричен, че вакханалията по пътищата и улиците на България не може да продължава повече и законът трябва да е още по-категоричен и по-строг.

Вярваме, че поправката ще бъде подкрепена от всички депутати, след което правителството ще действа. Знаем че е крайно решение, но се надяваме, че “едно уиски или една “линия” - нищо няма да стане”, ще са думи, които никой няма да си позволи да изрече, преди да седне зад волана!“, коментира зам.-председателят на "Воля" и вносител на поправката Кръстина Таскова.

В мотивите към законопроекта е записано, че основната му цел е да защити живота и здравето на хората чрез въвеждане на изключително строги мерки. За целта, освен отнемане на шофьорските книжки се предвижда и завишаване на глобите на 2000 лева, а при повторно нарушение – от 10 000 до 15 000 лева. Мерките и санкциите са приложими и за тези, които откажат да дадат съответните проби.

„Смятаме, че единствено изключително строгите мерки и санкции ще дисциплинират хората да не шофират пили или след употреба на наркотици, както и без съответното удостоверение за управление“, пише още в мотивите.

По-рано днес на брифинг в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов също заяви, че трябва да се помисли за много по-тежки санкции за шофьорите, употребили наркотици.

Изявлението на министър-председателя бе в отговор на въпрос за жестоката катастрофа на Великден, в която загина журналистът Милен Цветков. Оказа се, че виновният шофьор - 22-годишният Кристиан Николов е седнал зад волана на луксозния джип "Ауди Q7" след употреба на канабис и амфетамини.

Трябва да се помисли за много по-тежка санкция за употребилите наркотици. Досега те минаваха в друга теория. Безспорно много тежък, гаден ... Каквото и да кажеш за този инцидент е лошо. Бог да го прости“, продължи Борисов.

По думите му от случилото се трябва да се изведат поуки, тъй като винаги е имало проблем с шофьорите, които карат дрогирани. „Особено ако са смесвали наркотици“, допълни премиерът.

По повод идеята за младите шофьори да има ограничение да карат не толкова мощни коли, Борисов отговори така: „Всички промени в законите бихме инициирали, бихме подкрепили, но и със скутери правят катастрофи“.

Видео показва жестокия сблъсък отнел живота на Милен Цветков

Новините от днес и със задна дата