сряда, 15 април 2020 г.

Американското разузнаване не е "напълно сигурно" за естествения произход на коронавируса

Броят на починалите от Covid-19 в САЩ надхвърли 25 хиляди, според университета "Джонс Хопкинс", който прави изчисления на базата на данни на федералните и местните власти, съобщи ДПА.

В САЩ са потвърдени над 598 600 случая на коронавирус, макар че реалното число е много по-голямо, отчасти поради недостиг на тестове, отбелязва агенцията.

Ройтерс съобщи, базирайки се на собствени изчисления, че за едно денонощие са регистрирани рекордните 2228 смъртни случая и броят на починалите е достигнал 28 300, а този на заразените - над 600 хиляди, три пъти повече от всяка друга страна.

В понеделник САЩ съобщиха за близо 1500 нови смъртни случая, свързани с коронавируса, а днес - за нови 1800. Тази статистика е непълна, защото някои щати все още не са предоставили данните си, отбелязва Ройтерс.

Разузнавателните служби на САЩ смятат, че новият коронавирус вероятно има естествен произход, но не са напълно сигурни в това, заяви вчера на брифинг в Пентагона председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Марк Мили, цитиран от Ройтерс.

Запитан дали разполага с доказателство, че вирусът може да е създаден в китайска лаборатория и неволно да е изпуснат, генерал Мили даде уклончив отговор.

"Има много слухове и спекулации в многобройни медии, блогове и прочие /по този въпрос/. Не трябва да се учудвате, че ние проявихме към това голям интерес и разузнаването внимателно се зае с това", заяви той.

Генерал Мили отбеляза, че на този етап няма окончателен отговор, макар че доказателствата изглежда клонят към естествен произход на вируса.

"Но все още не знаем със сигурност", добави той.

Скок в броя на заразените и в Канада

Броят на заразилите се с коронавирус в Канада нарасна с 1383 за едно денонощие - до 27 063 души, обяви здравното министерство на страната.

Темповете на нарастване на броя на заразените се увеличават за второ поред денонощие. Досега за наличие на коронавирус са изследвани 454 900 души. Най-много случаи на коронавирус са установени в провинциите Квебек /14 248/, Онтарио /7953/ и Алберта /1870/.

Първият случай на коронавирус в Канада беше регистриран на 15 януари. Оттогава са починали 903 пациенти, а над 8,2 хиляди души са оздравели.

На 9 април премиерът Джъстин Трюдо заяви, че според прогнозите на правителството пикът на епидемията се очаква в края на май, а първата вълна от масови заразявания ще приключи в края на лятото.

Новините от днес и със задна дата