Посолството ни в Абуджа, Нигерия, не е получавало информация за инцидент с български моряци. Това съобщиха от МВнР във връзка с медийни публикации за български моряци на борда на контейнеровоз, който бил атакуван от пирати в района на Котону, Бенин.

Временно управляващият и консул Георги Йовчевски е получил указания да провери информацията. След получаването на отговори от властите в Бенин, МВнР ще информира обществеността, се казва още в официалното съобщение.

По-рано сайтът Maritime съобщи, че пирати са атакували плаващия под флага на Португалия контейнеровоз TOMMI RITSCHER (9656137) в района на Котону, Бенин. Има информация за български моряци в 19- членния екипаж на построения през 2014 г. контейнеровоз. По данни на Dryad останалата част от екипажа е съставена от моряци от Русия, Украйна и Филипините.

Нападението било осъществено от неизвестен към момента брой пирати, които успяват да се качат на борда на контейнеровоза. 11 от моряците успели да се скрият в безопасно помещение. Няма яснота дали сред тях са българските моряци. Останалите 8 моряци или заловени от пиратската банда, която ги държи за заложници. Също не е ясно дали сред тях има българи.

Към атакувания от пирати контейнеровоз е изпратен боен съд от състава на ВМС на Нигерия