сряда, 8 април 2020 г.

Фирми принуждават работници да напускат по взаимно съгласие


Всеки втори безработен у нас е беден - Новини от Economic.bg
Ръстът на сигналите в Инспекцията по труда в момента е изключително висок - с над 50% от обичайното за настоящия период на годината, заяви гл. юристконсулт към Инспекцията по труда Николай Стоянов.

Основните сигнали са свързани със заплащането на трудовите възнаграждения и обезщетенията при прекратяването на трудовите договори, каза той.

Стоянов разясни, че Инспекцията по труда няма правомощия във връзка с прекратяването на трудовите договори, а само доколкото служителите да получат от работодателя необходимите документи, които са нужни да се регистрират в съответното бюро по труда и да започнат нова работа.

При устни договорки между работодател и служител има голям риск работникът да изгуби част от своите права, обясни Николай Стоянов.

Това, което апелира Главна инспекция по труда, е работниците и служителите да не се съгласяват за прекратяване по взаимно съгласие, тъй като това пряко влияе върху правото им да получават обезщетение за безработица.

Стоянов подчерта, че Инспекцията по труда се е ангажирала, когато получи сигнал за упражнение на натиск и насилие под каквато и да е форма спрямо работниците, да сигнализират съответната прокуратура.

Новините от днес и със задна дата