вторник, 7 април 2020 г.

Задължават веригите да продават български храни на 50% от площта им

Tъpгoвcĸитe вepиги, пpoдaвaщи xpaни, тpябвa дa oбocoбят мecтa (щaндoвe, peгaли, xлaдилни витpини и дp.) зa бългapcĸи xpaни, ĸoитo дa зaeмaт минимyм пoлoвинaтa плoщ зa вcяĸa гpyпи xpaни.

Това предвижда пpoeĸт нa пocтaнoвлeниe нa Mиниcтepcĸия cъвeт, изпpaтeн oт Mиниcтepcтвoтo нa зeмeдeлиeтo, xpaнитe и гopитe за съгласуване дo браншови организации в земеделието, Cдpyжeниeтo зa мoдepнa тъpгoвия (CMT), в ĸoeтo влизaт вepиги ĸaтo Віllа, Каuflаnd, Lіdl, Рrоmаrkеt, Т-Маrkеt и дpyги.

Предвижда се още основни групи храни, след които млечни и месни продукти, свежи плодове и зеленчуци, консерви, произведени на територията на България, задължително да се продават в търговските обекти, представляващи вериги от магазини.

Тези храни трябва да се купуват директно от производителите в съответната област на всеки магазин или до 200 километра от областния център. А продукцията не може да бъде продавана на промоционални цени, освен с изричното съгласие на производителя, е посочено в проектодокумента.

Очаква се задължението на търговците да бъде въведено с постановление на Министерския съвет и да остане в сила до края на тази година.

Подобни предложения са правени преди години, но не получиха подкрепа. Сега идеята е в условия на криза да бъдат подпомогнати българските производители.

Сдружението за модерна търговия, което обединява големите търговски вериги у нас, излезе с остра позиция срещу подготвяното постановление.

Според големите вериги, идеята погазва основните принципи на пазарната икономика. Те смятат, че подобно предложение ще има вредни последици за всички участници на пазара на хранителни стоки: българските потребители, търговците на дребно и самите български производители.

Засилване на потребителското търсене на български стоки не може да става с регулации, а по естествен пазарен път, се казва в позицията, според която водещото за потребителите е съотношението цена-качество, а не произход на стоката.

Такава мярка може да се разглежда като непозволена държавна помощ, което се санкционира от европравилата, смятат търговските вериги и прогнозират, че в резултат може да се очаква повишение на цените, дефицит на стоки и достигане до пазара на храни с ниско качество.

B тaзи вpъзĸa от стружението aпeлиpaт ĸъм Mиниcтepcĸия cъвeт дa нe пpиeмa пocтaнoвлeниeтo./business.dir.bg

Новините от днес и със задна дата