четвъртък, 16 април 2020 г.

2534 глобени за неносене на маска, хванали 641 пътуващи да лъжат

9312 декларации, оставени на контролно-пропускателните пунктове в областните градове, са били проверени от МВР. Установено е, че 641 души, които са посочили в документа, че отиват на работа, въобще не притежават сключени трудови договори. 80 от тях пък дори са регистрирани в бюрата по труда. Това заяви на брифинг за мерките в празничните дни главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

По думите му, декларациите се проверяват на случаен принцип, а тези, които са заловени в лъжа, ще бъдат санкционирани. Иванов каза още, че през пунктовете преминават стотици хиляди души.

"Имам чувството, че на хората въобще не им пука. Демонстрират безотговорно поведение. Не мисля, че полицаите, които са на тези КПП са там за подигравка и да се чудим как да ги излъжем. Те се опитват само да съхранят здравето ви. Нека не съсипваме това, което успяхме да изградим от 13 март досега. Премиерът беше ясен като каза, че има заповед на министър Ананиев, която е в сила и ние я изпълняваме - няма да бъде издавана нова заповед. Затварят се областните градове, вчера хората се юрнаха и на изхода от София беше страшно . Не знам къде отиват тези хора, не разбират ли каква е опасността. Заповедта на министър Ананиев казва, че областните градове се напускат, когато има основание за това. Единственото, което има разлика с предстоящите празници, тъй като са 4 почивни дни, се предполага, че повечето предприятия и държавни служби не работят и основанието отиване на работа ще отпадне. Колегите ще продължат да изпълняват своите задължения", посочи Иванов.

Главният секретар на МВР допълни, че до момента са образувани 789 досъдебни производства за нарушаване на противоепидемичните мерки и са съставени общо 5889 акта по Закона за здравето. От тях 2534 акта са за неносене на предпазна маска.

Директорът на Главна дирекция "Национална полиция" Христо Терзийски каза, че в страната има 215 КПП-та, на които по време на празниците ще бъде усилено полицейското присъствие, за да не бъде допуснато безцелно пътуване.

"Ще засилим този контрол така, че чрез проверки на декларации да преустановим случаите на хора, които нямат неотложна необходимост да пътуват от една до друга точка. Засилена охрана ще има и на близо 4000 православни храма", посочи Терзийски.

Новините от днес и със задна дата