понеделник, 9 март 2020 г.

След извънредна среща в Брюксел - споразумението ЕС-Турция остава в сила


Споразумението Европейски съюз-Турция за миграцията остава в сила, съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след извънредната среща в Брюксел с турския президент Реджеп Ердоган. Домакин на разговорите бе председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, съобщи кореспондентът на БТА в Белгия.

Фон дер Лайен отбеляза, че в следващите дни и седмици пълният текст на споразумението ще бъде подложен на оценка. По нейните думи ЕС и Турция имат общо виждане за събитията досега, но се разминават в тяхното тълкуване.
Тя съобщи, че ЕС е изразил готовност да продължи работата си по споразумението, ако така постъпи и Анкара.
"Днес очертахме областите от общ интерес, в които работата да продължи, трябва да потърсим път напред. Явно имаме различия, обсъдихме ги открито", заяви Фон дер Лайен.
Тя добави, че от подкрепа имат нужда и мигрантите, и Гърция, и Турция.
Шарл Мишел добави, че двете страни се обсъдили споровете си около изплащането на шестте милиарда евро, залегнали в споразумението като помощ за приютените от Турция сирийски бежанци. Той допълни, че ЕС е внесъл пояснения кои суми определя за "изплатени" и кои за "обещани".
"Днешната среща е първа стъпка в правилната посока, към силен политически диалог", заяви Мишел.
Той съобщи, че се очаква в следващите дни или седмици да има нова среща ЕС-Турция на високо равнище.

Миналата седмица ЕК уточни, че досега от предвидените 6 милиарда евро са изплатени 3.2 млрд. евро от общо договорено разпределение на 4.7 млрд. евро. Изплащането на сумите се извършва след проверка на извършените дейности на място. Тези суми не са предназначени за турските власти, а за бягащите от бойното поле в Сирия, добави тогава говорителят.
По-рано Реджеп Ердоган съобщи, че е поискал днес в разговор с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг съюзниците да допринесат за защитата на югоизточната граница на пакта - между неговата страна и Сирия.

Новините от днес и със задна дата