сряда, 25 март 2020 г.

Благовещение е - празник на всички християни

Резултат с изображение за „благовещение“
Православният свят отбелязва един от най-големите си празници - Благовещение. Това е денят, в който Дева Мария разбира благата вест, че ще роди син. Литургии ще бъдат отслужени в храмовете в цялата страна.
Заради епидемията от коронавирус в понеделник българският патриарх Неофит призова миряните да се молят от домовете си. Част от епархиите ще излъчват службите си и онлайн. Входовете на храмовете обаче остават отворени за вярващите, въпреки че редица държави вече забраниха посещенията там.

От националния ни щаб призоваха вицепремиера Томислав Дончев да инициира среща със Светия синод, на която да бъдат обсъдени мерките за безопасност в църквите.
Поверието гласи, че на Благовец долитат кукувиците и лястовиците, за да донесат благата вест, че зимата си е отишла и лятото е дошло.

Въз основа на народната етимология на названието на празника (Благовец - благо, сладко) се смята, че всяка рана зараства на този ден много бързо. Затова именно на Благовец се пробиват ушите на момичетата за обеци. Животновъдите дамгосват стадата си и правят резки на ушите на животните, за да могат да ги разпознават
Каквито дела вършиш на Благовещение, това ще правиш и през цялата година. Затова на Благовец се яде, празнува, броят се пари.
В България празникът се свързва по-често с идването на пролетта и затова на този ден задължително трябва да се яде "нещо зелено" (коприва, спанак, лапад и др.)

Също така е традиция на този ден на трапезата да има риба, като обикновено се приготвя рибник — риба с ориз.

Задължително се пече пита, която намазана с мед, се раздава на съседи и близки. Според народните вярвания на този "благ ден" по-леко и бързо зарастват всички рани, затова най-често тогава се дупчат ушите на малките момиченца.

През деня всяка отрова губи силата си. Стопаните премитат къщите и дворовете си и палят огньове, които прескачат, за да не пострадат от змийско ухапване през лятото. Поради същата причина жените не докосват игли, куки или конци.

Имен ден празнуват Благовест, Благо, Благой, Блаже, Блага, Благовеста, Блага, Вангел, Ванго, Евангелина, Ванга.

Благовест е български вариант на гръцкото име Евангел, което означава блага вест.
На Благовец трябва да си облечете новите дрехи и в джобовете да имате пари.
На Благовещение не се работи нищо.
На Благовец на трапезата трябва да има задължително и риба.
Ако някъде има заровено съкровище, на Благовещение вечерта над него се издига син пламък.

Новините от днес и със задна дата