сряда, 11 март 2020 г.

Ресторантьори искат да им опростят данъците


Само за първите 48 часа от новината за наличие на заразени от коронавируса на територията на страната е регистриран сериозен спад на посещения на заведения за хранене и развлечения.


Отменят се направени резерваци, което ще причини сериозни загуби на бранша, а на фона на цялостното му състояние може да се случат и масови фалити.

Това заявяват от Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията в своя съвместна позиция по повод разпореждането за прeуcтaнoвявaне на пoceщeниятa нa културни мeрoприятия и зaбрaната за прoвeждaнe нa мacoви мeрoприятия.Те изпратиха писмо до министър-председателя Бойко Борисов, в което искат да се вземат превантивни мерки заради коронавируса. Браншовите организации дават за пример Италия, където в момента са опростени всички данъци и осигуровки на ресторантьорите. От името на нашите членове се обръщаме към Вас с молба за адекватна реакция. Засегнатите бизнеси трябва да бъдат подкрепени. В Италия за целта са определени 4.5 милиарда евро помощи.

В очакване сме за своевременни и адекватни мерки от Ваша страна. В момента там не се дължат данъци, осигуровки, при пълни условия на форсмажор.

За щастие, у нас положението е различно, но именно превенцията ще доведе до сериозен отлив на клиенти, което от своя страна ще предизвика невъзможност фирмите да се издължат към бюджета, НОИ и Здравната каса“, се казва в писмото.

Те подчертават, че по данни на НСИ ресторантьорският бранш дава над 20 милиарда лева добавена стойност годишно и осигурява прехраната на стотици хиляди заети в сектора.

Новините от днес и със задна дата