сряда, 11 март 2020 г.

Идва ли "лекарството" против Ердоган - Али Бабаджан


Трима бивши министри на Ердоган и десетки бивши активисти на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) са включени в новата политическа формация на бившия турски вицепремиер Али Бабаджан, която се предвижда днес да бъде представена официално пред обществеността на пресконференция в Анкара.


Преди няколко дни Бабаджан обяви, че името на новата партия ще бъде "Демокрация и напредък". Съкратеният вариант на името е абревиатура ДЕВА - дума, която означава лек, средство за излекуване. Вероятно се иска да се подскаже, че турската политика в момента има нужда от лек за спасяване.
Сред учредителите на новата партия са бившият министър на правосъдието Садуллах Ергин, бившият икономически министър Нихат Ергюн и министъра по въпросите на семейството и социалната политика Селма Алийе Каваф. Али Бабаджан е бивш вицепремиер и държавен министър в правителството на Ердоган.
Прави също впечатление участието на редица бивши депутати от ПСР. Значително е присъствието на учени, юристи и икономисти, откъснали се от управляващата ПСР и респективно от Ердоган, както и бивши активисти на националистическата Партия на националистическото действие на Девлет Бахчели, който е съюзник на Ердоган.
Половината от 90-те учредители на партията са жени и млади хора - сред тях има 27 жени и 16 младежи.
В последните дни обаче се появи загадка около името на бившия турски президент Абдуллах Гюл. Твърдеше се, че Гюл подкрепя Бабаджан и че той е човекът, под чиято диктовка се работи по основаването на новата партия, а Бабаджан ще бъде човекът на преден план.
В интерес на истината Гюл досега нито потвърди, нито отхвърли тези твърдения.
В последно време обаче в някои медии се появиха коментари, че Гюл и Бабаджан са разделили пътищата си и че няма да продължат да бъдат заедно. Засега тези коментари не намериха потвърждение от нито един официален източник.
Според сайта Т24 Бабаджан и Гюл продължават да работят заедно върху програмата на партията, въпреки че имали някои различия във вижданията.
Близкият до Гюл проф. Бешир Аталай, бивш министър на вътрешните работи, посочи в интервю пред същия сайт, че Гюл не пожелал да влезе в ръководството на новата партия поради "личен дневен ред", но щял да дава напътствия на Бабаджан.
Коментира се, че Гюл пази авторитета си, за да издигне евентуално кандидатурата си за президент през 2023 г.
Стана известно, че личности от системата на правосъдието като бившият председател на Конституционни съд Хашим Кълъч, както и бившият докладчик на Конституционния съд Осман Джан, дали принос за учредяването на новата партия, също участват, но не били включени в листата на учредителите.
Али Бабаджан, който бе сред учредителите на ПСР преди 17 години, вицепремиер в правителството на ПСР и държавен министър, отговарящ за икономиката, когото лично Ердоган ценеше много високо, напусна миналото лято ПСР поради различия със сегашната политика на управляващата партия и обяви, че ще основе нова партия.
Партията на Али Бабаджан се очаква да бъде алтернатива на ПСР. В края на миналата година бившият премиер Ахмет Давутоглу също основа своя партия - Партия на бъдещето, която се посочва за алтернатива на ПСР.
Наблюдатели прогнозират, че дейността на двете партии ще предизвика промени на турската политическа сцена в близко бъдеще, като не се изключва вероятността от предсрочни избори.
Източник:dnes.dir.bg

Новините от днес и със задна дата