сряда, 25 март 2020 г.

Британски професор: Това е материалът, който унищожава коронавируса


Учените всъщност не са направили някакво уникално откритие. Антивирусните и антимикробните свойства на медта са познати на човечеството от няколко хиляди години. И съвременните изследвания убедително потвърждават знанията на древните: медта наистина унищожава всички известни микроби и вируси. Медните чаши за пиене са били използвани още в древна Индия. И все още в тази страна е обичайно за вода да се използват съдове, направени от мед.


В САЩ повечето водопроводи са изградени от мед и медни сплави. Проучванията убедително доказват, че медта значително превъзхожда съвременните материали по своите антибактериални и антивирусни свойства.
„Наблюдавахме как частиците на вируса буквално се взривяват, попадайки върху медна повърхност. Медта просто ги разтваря “, казва професор Бил Кивил, специалист по здравеопазване в университета в Саутхемптън. По поръчка на Американската асоциация на производителите на мед той провежда серия от изследвания, които демонстрират дезинфекциращите свойства на медта и медните сплави. Ученият експериментира и с предшественика COVID-19 - коронавирус 229Е, открит през 2015 г. В своите експерименти Кивил взема полирани медни плочи, обработва ги със спирт и ацетон и след това прилага патогени на повърхността.
Според думите на британския професор, медните йони атакуват всички микроорганизми, които достигат до повърхността. Металните йони действат като куршуми от картечница, разкъсвайки бактерии и вируси. Микроорганизмите нямат шанс. „Мутацията е безполезна, защото медта унищожава всички гени. И това е едно от предимствата му “, казва професор Кивил.
Според професора е време да се преразгледа отношението на архитектите и строителите към медта. В случая с коронавируса COVID-19, разбира се, времето вече е загубено - никой няма спешно да преустрои интериора на болниците, използвайки медни части. Но човечеството неизбежно ще се сблъска с нови глобални пандемии, а дизайнът на бъдещите болници си струва да включва такъв достъпен и ефективен дезинфекциращ материал като медта./БЛИЦ

Новините от днес и със задна дата