Проучване доказва, че конспиративните теории не са верни - коронавирусът е с естествен произход, пише "Дейли телеграф".
Новият коронавирус не е "лабораторно изграден", а е в резултат на естествена еволюция, според изследване, което опровергава конспиративните теории за произхода на заболяването.

Имунната система на хората реагира на коронавируса по същия начин, по който обикновено се бори с грипа
Вирусът се появи за първи път в Ухан, Китай, в края на декември и оттогава бързо се разпространи по целия свят. Повече от 200 000 души в около 170 държави по света са инфектирани. Над 8000 души са починали.

Но страховете и дезинформацията ескалираха по време на обявената пандемия. Световната здравна организация предупреди, че светът се бори с "инфодемия", както и с епидемия.
Един от популярните митове е, че вирусът, наречен SARS-CoV-2, е създаден в лаборатория. Но в ново изследване, публикувано в журнала Nature Medicine, учени анализират последователността на генома на коронавируса и са открили силни доказателства, че се е развил естествено, вероятно от прилеп или мравояд.
"Нашият анализ ясно показва, че SARS-CoV-2 не е "лабораторно изграден" или целенасочено манипулиран вирус", се заключава в проучването.
Екипът е анализирал два елемента от протеин, който вирусът използва, за да атакува човешка или животинска клетка. Той е установил, че някои характеристики на протеина са толкова ефективни при закрепване с човешки клетки, че трябва да бъде в резултат на естествен подбор, а не продукт на генно инженерство.
Този резултат е подкрепен от анализ на "гръбнака" или молекулярната структура на вируса.
Ако някой поиска да създаде нов коронавирус патоген, той ще трябва да го конструира от гръбнака на съществуващия вирус, за да предизвика заболяване при човека, пишат изследователите. Гръбнакът на SARS-CoV-2 "съществено се различава" от останалите шест вида коронавирус, които са инфектирали човека.
По последни данни на Световната здравна организация по света има над 207 000 потвърдени случая, а починалите са повече от 8600. Регистрирани са случаи в 166 държави. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 218 000 случая и близо 9000 починали в 158 държави.
Определени са две възможности за появата на този вирус. Първата теза предвижда, че вирусът е пребивавал в естествен животински резервоар, където се е видоизменял и в един момент е прескочил върху хора. Смята се, че прилепите са естествен резервоар на този щам, но до момента директен преход от прилепи към хора не е наблюдаван. Вероятно е имало междинен преносител.
Според второто предположение специфичните промени в RBD, които водят до висок афинитет към хора са настъпили след опитите на вируса за трансфер в хора. Непатогенен щам е прескочил в хора, при което се е видоизменил в по-опасна версия.
Отправено е и едно предупреждение за близкото бъдеще. Много е възможно оригиналният щам все още да циркулира в животните и в даден момент отнова да се наблюдава транзиция от естествения животински резервоар към хората, което отново да стартира епидемия/пандемия.
Затова не яжте диви и не добре опечени животни или изобщо забравете за месото!

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".