сряда, 4 март 2020 г.

Приключи успешно случаят с българското бебе в ГерманияДнес Районният съд във Винзен, Германия, обяви, че приключва производството по гражданското дело по случая с взетото под закрила от германските социални служби българско бебе. Детето и майката, български граждани, могат да се върнат незабавно в семейното жилище, съобщиха от Външно министерство.

Това стана, след като съдът получи възложената от него окончателна съдебно-медицинска експертиза на Съдебна медицина на университетската клиника в Епендорф, Хамбург. Според нея няма доказателства, които да потвърждават първоначалната теза за насилие над детето.
Случаят на семейство Мирена и Георги Славови и тяхната 7-месечна дъщеря нашумя неотдавна, когато неочаквано тя им беше отнета от властите в Германия, където те живеят. Всичко се случило след катастрофа в края на декември в Унгария, при която детето е ранено. След лечение в германска болница и ядрено-магнитен резонанс е открит стар кръвоизлив в мозъка му, което поражда съмнения, че то може да е малтретирано преди време. Разследването обаче не е открило никакви такива данни, след като и семейството разказа, че 11 години бебето е било искано и чакано.

Днес съдът съобщи на прокуратурата за основанията за своето решение, уточниха от МВнР. Може да се очаква, че в най-скоро време германските правоохранителни органи ще прекратят съответното наказателно производство.
За щастливата развръзка заслуга имат включително българското посолство в Берлин, завеждащият консулската ни служба в Берлин Даниел Данов, почетният консул на България в Хамбург Герд-Винанд Имайер, както и водещи български неврохирурзи и детски травматолози, се казва още в съобщение.

Новините от днес и със задна дата