сряда, 4 март 2020 г.

Връщат ни пари за парно със задна дата

 istock
Потребителите на парно и газ ще получат суми заради надплатени сметки за няколко месеца назад.
Причината е по-ниската цена с 40 на сто на природния газ, която България договори с „Газпром“. Това се разбра от думите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова.


„Топлофикация“ – София е най-големият клиент на „Булгаргаз“, колегите са направили първоначални изчисления по отношение на това каква част от тази сума трябва да бъде възстановена на клиентите. „Топлофикация“ – София ще получи тази част, която и се полага. КЕВР направи своите анализи и определи съответната цена по месеци.“, обясни Петкова по NOVA.



„Потребител сте, ако ползвате парно на газ. Това е една ситуация, в която изпадаме за първи път. По отношение на цената на топлинната енергия – тя се определя от регулатора.


 
На база на постигната договореност между „Булгаргаз” и „Газпром” и това намаление, „Булгаргаз” ще предостави на регулатора всички свои отчетни документи. След което КЕВР ще направи цена за всеки един месец от 5 август 2019 г. до настоящия момент”, обясни Теменужка Петкова.

Според нея клиентите трябва да бъдат спокойни, защото намалението на цената при всички случаи ще се усети и от крайния потребител.

Тя припомни, че всичко е започнало от споразумението, което ЕК подписа с „Газпром” през май 2018 г. В рамките му „Газпром” пое ангажимент да предложи на 8 държави членки на ЕС, в това число и България, да подпишат допълнително споразумение, в което ясно да бъдат оказани условията и критериите, на база на които ще се предоговаря цената на газа.

Във вторник премиерът Бойко Борисов обяви на брифинг в Министерски съвет, че цената на природния газ за България пада с 40 на сто.За това се споразумяха след 7 месеца преговори „Булгаргаз” и „Газпром”.
 
Имаше един период от време, в което нашата цена за газа беше изключително добра. Но след 2018 година се забеляза тенденция на покачване на тази цена. Това, което ние успяхме сега да направим, е да предоговорим формулата, на база на която ще се определя цената за природния газ.

Това, което българите трябва да знаят, е, че до сега тази формула беше ориентирана само на база на цена на петролните деривати. Липсваше пазарният елемент в нея. Сега във формулата е включен и пазарният елемент”, заяви Петкова.
И все пак, нека да е ясно защо цената на газа за България, падна с над 40% и, че това се случи благодарение на споразумението в Брюксел!
България, която разчита на руския внос за повече от 80 на сто от нуждите си от газ, е последната от осемте източноевропейски държави, които постигнаха споразумение за намаляване на цените, след като Брюксел подписа антитръстово споразумение с руския газов гигант Газпром през 2018 г., съобщава
energy.economictimes.indiatimes.com

Новините от днес и със задна дата