сряда, 4 март 2020 г.

Ердоган с тежка закана към Гърция, която "дави в морето мигранти или дори ги разстрелва"


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова европейските държави да подкрепят политиката на страната му в Северозападна Сирия, за да бъде предотвратена още една миграционна вълна и да се намери решение на хуманитарната криза, съобщава БГНЕС.

Ердоган призова Европа да го подкрепи, ако наистина иска решение на миграционната криза. Турският президент призова Евросъюза да действа в съответствие с Универсалната декларация за човешките права във връзка с кризата в сирийската провинция Идлиб, съобщи в. „Сабах“, добавяйки, че междувременно Гърция не допуска мигрантите да пресекат нейната граница. „Ако европейските държави искат да разрешат проблема, тогава те трябва да подкрепят политическите и хуманитарни решения, предложени от Турция в Сирия”, каза Ердоган на заседание на парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР).
Той разкритикува гръцките власти за нечовешко отношение към мигрантите, пристигащи на тяхната граница. Според турските власти над 130 000 нелегални мигранти са преминали към Европа, след като Турция обяви, че вече няма да ги спре.
„Нашите съседи от Гърция, които се опитват да възпрепятстват мигрантите, като ги удавят в морето или дори ги разстрелват, не трябва да забравят, че един ден те могат да се нуждаят от подобна милост“, каза Ердоган и добави, че той кани всички европейски държави, включително Гърция, да уважава търсещите убежище пристигащи в своите страни съгласно международните закони за права на човека.

Турските служители критикуват Европейския съюз за неспазването на пакта за мигранти от 2016 г., а гръцките власти за брутално отношение към мигрантите, включително жени и деца, подчертават турски медии. Ердоган изтъкна необходимостта от установяване на политическа система, включително нова конституция в Сирия, която да се основава на единството и териториалната цялост на страната, както и на свободни избори и демократично управление. Междувременно върховният представител за външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел заяви, че е казал на Турция, че ситуацията на границата с Гърция е неприемлива и Турция не трябва да насърчава по-нататъшното придвижване на мигрантите към границата с държавите от ЕС. Изказвайки се след разговори с президента Реджеп Тайип Ердоган в Анкара, той определи срещата им като дълга и ползотворна.

Новините от днес и със задна дата