сряда, 25 март 2020 г.

Китай победи коронавируса. Наистина ли?


За нормализация в Китай и дума не може да става, но всекидневието все пак леко се стабилизира. Дори в провинция Хубей, откъдето тръгна пандемията, хората вече могат да излизат от домовете си. Пълната изолация в Ухан и в останалата част от провинцията е отчасти разхлабена, общественият транспорт отново се движи, постепенно се премахват и контролните пунктове.

Епидемията е овладяна?

Партийното ръководство на Китай също вече проявява умерен оптимизъм. Според вицепрезидента на Централната банка, епидемията все още можела да се отрази неблагоприятно например върху търсенето на определени стоки. Но вече била овладяна в такава степен, че китайската икономика щяла да се възстанови. Редица наблюдатели обаче посрещат с резерви подобни изявления. Пекинската икономическа анализаторка Дан Уан смята, че между желанията на централното ръководство и възможностите в отделните провинции има сериозна разлика: "Правителството прави всичко възможно, за да тръгнат хората отново на работа. По места обаче на хората все още се налагат ограничения. Защото местните ръководства знаят, че ако в техния регион равнището на заразявания отново се повиши, собствената им политическа кариера е приключила".
Според официалните данни, в Китай вече няма нови заразявания с КОВИД-19. Мнозина експерти обаче подлагат и тази информация на съмнение, тъй като през изминалите десетилетия китайското ръководство неведнъж е укривало лошите новини и е разкрасявало статистиката. В страната няма нито опозиция, нито свободни медии, нито гражданско общество, така че никой не може да опровергае официалната информация.
Японската осведомителна агенция "Киодо" цитира лекар от карантинен център в Ухан, според когото не бива да се доверяваме на официалните данни. Подобни новини излязоха и по обществените медии в Хонконг. Всички обаче са единодушни, че в резултат от драстичните ограничения броят на новозаразените действително намалява.

В Пекин все още са крайно изнервени
Междувременно Шанхай снижи степента на извънредното положение от 1 на 2. От всичките 33 региона на страната вече само в четири важи първата, най-строга степен. Сред тях са Хубей и Пекин. Досега няма официални съобщения за заразени сред политическите, икономическите и военните елити в Пекин. Партийното и държавното ръководство на Китай се опитва - доколкото е възможно - да предпази Пекин от вируса. А това показва, че китайските управници все още са крайно изнервени. Илюстрация за това са ограниченията, които се налагат върху полетите към Пекин. Тези полети и бездруго са сведени до минимум, като освен това кацат не на едно от двете столични летища, а в съседните провинции. И всички пътници, без изключение, веднага се поставят под карантина.
В същото време китайските медии все по-често информират за мерките срещу пандемията в Европа и в САЩ. И в цялата страна се шири гордост от факта, че китайският опит може да послужи за пример навсякъде по света.
Текстът е публикуван ТУК

Новините от днес и със задна дата