сряда, 25 март 2020 г.

Проф. Аргирова посочи категорично как да ликвидираме коронавируса у нас

Резултат с изображение за „prof argirova“
Мерките, които с е взимат от кризисния щаб, са правилни но не бяха добре организирани нещата от медицинска гледна точка. Това е задача на новия Медицински съвет към Министерски съвет.
Техните решения трябва да достигнат до медиците от цялата страна, за да имат яснота как да действат. Това каза в предаването "Лице в лице" по bTV вирусологът проф. Радка Аргирова. Коронавирусите като семейство вируси атакуват предимно дихателната, храносмилателната нервната и сърдечно-съдовата системи.
Като говорим, че протичането е по-тежко при по-възрастни хора с хронични заболявания, това не значи, че по-младите са застраховани, добави тя.
При всяко инфекциозно заболяване, при което имаме асимптоматично протичане, е необходимо да има лесни и бързи тестове, за да бъде доубит вирусът. Този вирус трябва да го ликвидираме и в асимптомите.
Изпуснали сме момента, когато е навлязъл вирусът у нас. Продължава епидемията нас да ни управлява, а не тя, ние трябва да я управляваме епидемията.
Трябва да знаем кои са заразените и да не позволим веригата от заразени да има разклонения. Трябва да ликвидираме тотално веригата, защото това може да доведе до втора епидемия, която ще бъде особено опасна за тези, които не са изградили имунитет при първата епидемия, заяви проф. Радкова.

Тя обясни, че COVID-19 се задържа от 3 до 24 часа върху дрехи. Съветват се хората при завръщане вкъщи, дрехите да се свалят, изтупват и оставят минимум три часа навън, при възможност на слънце. Ако може и при всяко прибиране вкъщи да се перат – идеално, съветва вирусологът. 

Новините от днес и със задна дата