събота, 28 март 2020 г.

Министърът на икономиката с новина за безвъзмездна финансова помощ


"Най-големият кошмар са човешките животи, след това всички последици, преди да стигнем до икономиката. Много трудна и тежка криза е, но всяко зло за добро". Това заяви в ефира на Нова тв министърът на икономиката Емил Караниколов във връзка с последствията от COVID-19 върху икономиката на България и света.
"Такава форма на криза в новата история на човечеството не се познава. Безспорно и преди коронавируса имаше сигнали за забавяне на икономиката", коментира той. Министърът на икономиката сподели още, че кризата освен икономическа, ще бъде и социална. "Ще има и безвъзмездни средства. Ще се помага и на малкия, и на средния бизнес, както и на физически лица", разкри още Караниколов. "Спират поръчките от европейски страни, където има коронавирус и това е сериозен проблем. Но в един момент пазарите ще отворят и този, който е успял да запази работниците и предприятието си, ще поеме най-много поръчки.
В тази ситуация нещата се менят всеки ден. Приехме краткосрочни мерки, ще има и безвъзмездни средства, но те идват от оперативни програми. ЕК даде облекчения по отношение на ползването на средства от оперативните програми. Но без санкция на ЕК българската държава не може да даде безвъзмездни средства“, каза още той.
„Едно от нещата, които сме поискали от ЕК, е да ни даде възможност за процедура с ваучери. Дават се пари без лихви и без да са на кредит за физически лица, микро и малки предприятия и те са до 50 хиляди лв. Те ще се дават безвъзмездно, но ще са еднократни до края на извънредното положение. Гражданите и малкия и среден бизнес могат да очакват тази мярка, но първо ЕК трябва да ни го позволи. България беше една от първите държави, която предприе такива кратковременни мерки“, добави той.

По думите му опашките пред бюрата по труда ще продължат, защото има бизнеси, които не могат да задържат служителите си. Според него моделът на този бизнес е такъв, че плаща заплати и му остава една малка част печалба.
„Като принцип дали ще е 60/40 или 70/30 държавната помощ няма да коментирам, но държавата има отговорност към всеки човек и бизнес. В последните няколко години българската икономика вървеше много добре и вдигаше заплатите. Това е най-ценният ресурс – работникът. Но бизнесът също трябва да помогне на цялото население. Ще намерим компромиса дали да е 60/40 или 70/30, но всички трябва да направим всичко възможно, за да може българинът да остане на работа. Трябва да гледаме и за големите предприятия. Приемаме различни мерки за различните субекти“, уточни министърът.

Новините от днес и със задна дата