събота, 28 март 2020 г.

Армията и полицията отцепиха Хелзинки, близо 2000 жертви във Франция, Ердоган с пакет от нови мерки


Полицията и армията във Финландия блокираха всички пътища, свързващи столицата Хелзинки с останалата част от страната, съобщи Ройтерс. Финландското правителство реши в сряда да наложи триседмична блокада на района около Хелзинки, основно огнище на заразата във Финландия. Целта е да не се позволи на хората да пътуват и да разнесат вируса из страната. Парламентът одобри късно снощи мерките.

Големи задръствания се образуваха вчера вечерта по изходните точки на столицата, когато полицията започна да блокира пътните платна с огради. Поставени са около 30 импровизирани контролно-пропускателни пункта.
Влизането и излизането от столичната област ще бъде забранено до 19 април. Изключения ще се правят само за доставки на стоки и неотложни работни ангажименти. Потвърдените случаи на Ковид-19 в страната са 1025, а починалите са 7.
Близо 2000 смъртни случая от COVID-19 във Франция
Починалите от началото на епидемията от новия коронавирус във Франция вече са близо 2000, а само за последното денонощие броят на жертвите е почти 300, предаде Франс прес. За една седмица броят на починалите е нараснал четирикратно и към момента е 1995.
По информация на генералния директор на здравеопазването на Франция Жером Саломон 15 732 души са хоспитализирани в 623 болници. От тях 3787 са в тежко състояние.
Ердоган огласи пакет от допълнителни мерки
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган огласи пакет от нови, допълнителни мерки за борба срещу разпространението на новия коронавирус в Турция. Пакетът включва мерки, които са групирани общо в 7 пункта.
Междуградските превози ще се осъществяват само с разрешение на съответното валийство. В частния сектор ще се прилага гъвкава система на трудова заетост, с минимум персонал, както е в обществения сектор. В обществения транспорт ще се съблюдава дистанция между седящите. Забраняват се през уикендите разходките, както и тичането, карането на колела и всякакви спортни дейности в парковете, край морския бряг, риболова, пикник на открити места, както и събирането на групи в парковете през останалите дни на седмицата. Уволняването или пускането в отпуск на войниците ще става след като са преминали през 14-дневна карантина. Отменят се всички полети зад граница. Валийствата ще бъдат отговорни за спазването на мерките, а там, където се налага, ще бъдат прилагани допълнителни мерки.

Държавният глава посочи, че тези мерки са били предприети по препоръка на специализирания Научен съвет, който заседава вчера.
В обръщение към гражданите на 83-милионна Турция Ердоган за пореден път ги призова да се поставят доброволно в изолация, под карантина и да не излизат от домовете си, освен за основни нужди и при спешни случаи, да ползват по-малко обществения транспорт, да полагат грижи за личната хигиена.
"Ако тези мерки не се спазват доброволно, ще предприемем допълнителни. Трябва всички да спазваме предписанията. Вижте какво стана в САЩ. Но нека не се поддаваме на паника или на успокоение. Нека да се вслушаме в съветите на специалистите, на хората на науката", каза още Ердоган. Към вчерашна дата починалите от новия коронавирус в Турция са 92 и са регистрирани 5 698 заразени.
Расте броят на заразените по цял свят
Заразените с новия коронавирус в Канада вече са 4689. За едно денонощие броят им е скочил с 670 души, съобщи министерството на здравеопазването, цитирано от ТАСС. Случаи на зараза има в 12 от 13-те канадски провинции. Броят на заразените с коронавирус в Индия се увеличи със 140 души за едно денонощие и достигна днес 834 души. Това съобщи на сайта си индийското здравно министерство. Тайланд съобщи за нови 109 случая, с което общият брой на заразените стана 1245. В страната бе регистриран шести смъртен случай от Ковид-19, предаде Ройтерс. Австралия отчете днес 14-и смъртен случай, след като жена почина в старчески дом в щата Нов Южен Уелс. Броят на болните от Ковид-19 в страната се увеличи с 212 души и достигна 3378, две трети от които в Нов Южен Уелс и щата Виктория.
Китай съобщи за 54 нови случая, Южна Корея за 146
Китайската Национална здравна комисия съобщи днес, че са регистрирани 54 нови случая на коронавирус в страната, предаде Ройтерс. Всички те са привнесени от чужбина. От началото на епидемията в Китай са се заразили 81 394 души, а броят на починалите се е увеличил с трима души през последното денонощие и е достигнал 3295.
Броят на заразените с новия коронавирус в Южна Корея се увеличи със 146 души, достигайки 9478. През последното денонощие са починали петима души, а общият брой на жертвите е 144, съобщи днес Центърът за контрол и профилактика на заболяванията към министерството на здравеопазването на Южна Корея, предаде ТАСС.
Ирландия затяга мерките
Министър-председателят на Ирландия нареди на гражданите да останат по домовете си до 12 април, за да се забави разпространението на коронавируса, предаде Ройтерс. Ирландците ще имат право да излизат само за да пазаруват стоки от първа необходимост, за кратки самостоятелни физически упражнения или за важни посещения при роднини.
Почти всички магазини ще бъдат затворени, всички прояви и събирания извън пределите на дома ще бъдат забранени напълно и всички хора над 70 години или тези с хорнични болести не бива да напускат домовете си. Тези радикални действия целят да спасят възможно повече животи, каза премиерът Лио Варадкар. Потвърдените случаи на Ковид-19 в Ирландия са 2121, а 22 души са починали.
"Призовавам всеки мъж, жена или дете да направи тези жертви от любов към останалите. Покажете, че ви е грижа за семейството и приятелите ви: останете си у дома", каза на пресконференция Варадкар. По-рано Ирландия затвори училищата, университетите, ресторантите и редица търговски обекти.

Новините от днес и със задна дата