сряда, 11 март 2020 г.

СЗО обяви коронавируса за пандемия


Световната здравна организация обяви разпространението на коронавируса за пандемия.
Заболяването Covid-19 вече може да бъде характеризирано като пандемия. Това обяви пред журналисти в Женева директорът на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейесус.

По думите му, вече има повече от 118 000 случая на заболяването в 114 държави в света, а починалите са 4291 души.
"В изминалите две седмици броят на случаите на Covid-19 извън огнището на епидемията Китай се е увеличил тринайсеткратно, а броят на засегнатите страни се е утроил. Разпространението и сериозността на новия коронавирус са притеснителни. СЗО оценява заразата непрекъснато и сме дълбоко загрижени както заради притеснителните нива на разпространение и сериозността, а и от стряскащите нива на бездействие", допълни Гебрейесус.
По думите му "някои държави" не правят достатъчно, а броят на докладваните случаи и засегнатите държави "не обхваща цялата картина".
"Пандемия не е дума, която може да се използва небрежно. Ако бъде злоупотребено с нея, може да предизвика паника и страх, което води до ненужни страдания и смърт", заяви още той.
Гебрейесус обаче допълни, че обявяването на пандемия не променя оценката на Световната здравна организация за заплахата от този коронавирус. Няма да се променят и мерките, които СЗО взима в борба срещу вируса.

Обикновено, когато се обявява пандемия на някакво заболяване, се има предвид, че става дума за заболяване, чието разпространение е трудно за контролиране в глобален план. Въпреки че ситуацията с коронавируса бе обявена за пандемия Тедрос Аданом Гебрейесус каза, че все още е възможно да се намали броят на новите случаи на зараза чрез решителни мерки в областта на здравната политика и припомни, че всички страни могат да променят хода на тази пандемия.

Новините от днес и със задна дата