сряда, 11 март 2020 г.

Костадин Петков показа молекулата, лекуваща COVID19


Костадин Петков, шефът на София Тех парк, който вчера съобщи, че наша фирма е създала молекула срещу коронавируса, я показа във фейсбук.

Стана ясно, че при лабораторни тестове в авторитетна лаборатория в чужбина тя е показала много обещаващ резултат срещу новия коронавирус.
Българска иновативна компания "Микар Иновейшън" е открила молекула, която може да се използва за лечението на COVID 19. Лекарствената молекула, която българската компания откри, предпазва здравите лимфоцити от вирусна инфекция. По този начин може да блокира коронавируса да влезе в тях и да ги зарази.
Молекулата, която "Микар Иновейшън" изолира, е базирана на протеините, които се свързват с метастазите и вируса на ХИВ. Оказва се, че такава молекула може да се окаже успешно лекарство за Ковид-19.
За целите на откриването на ефективна малка лекарствена молекула е използвана комбинация от над 4 милиона химични съединения. Те са изпратени до международните компании ThermoFisher и Eurofins за биологични анализи, където са получили изключително обнадеждаващи резултати.

Субстанцията в момента се подобрява и се предвижда тя "да влезе в болниците за клинични изпитания до месеци. Молекулата трябва да измине утвърдения път от клинични изпитвания.
Костадин Петков съобщи, че вече са осъществили връзката между фирмата и държавните здравни структури, където могат по най-бързия начин да се съкратят административните процедури при изработването на медикамент.
По негови думи до месец-два предстоят клинични изпитания. След това започва една процедура, която не може да се каже в какъв срок клетката ще се превърне в лекарствена форма.

Новините от днес и със задна дата