сряда, 18 март 2020 г.

Канадска компания готова за производството на ваксина за коронавирус


Канадската биофармацевтична компания Medicago, базирана в канадската провинция Квебек, обяви, че е синтезирала успешно вирусоподобна частица на коронавируса само 20 дни след получаване на генома на SARS-CoV-2 (вирусът, който причинява заболяването COVID-19), съобщи АФП. Вирусоподобната частица (VLP) е отглеждана в никотиана бентамиана - растение, което е древен роднина на тютюна.

Синтезирането на вирусоподобната частица е първата стъпка от разработването на ваксина за коронавирус COVID-19, след която се провеждат доклиничните изпитвания за ефикасност и безопасност. След приключването им Medicago ще обсъди със съответните здравни власти и стартирането на клинични изпитвания върху хора на ваксината. Очаква се това да стане през юли-август тази година.
Medicago също така използва своята технологична платформа за разработване на антитела за SARS-CoV-2 в сътрудничество с Научноизследователския център за инфекциозни заболявания на Университета "Лавал" в Квебек, ръководен от д-р Гари Кобинджър, който е участвал в разработването и приложението на ваксина за ебола. Тези антитела за SARS-CoV-2 може да се прилагат за лечение на хора, инфектирани с коронавируса. Научните изследвания се финансират отчасти от Канадския институт за медицински изследвания (CIHR).

Medicago е водеща компания в т.нар. "растителни" технологии и е доказала своите способности за бърза реакция при пандемии от грип. През 2009 г. компанията произведе първата прототипна ваксина за H1N1 само за 19 дни. През 2012 г. Medicago произведе 10 милиона дози от моновалентната грипна ваксина в рамките на един месец за Агенцията за модерни изследвания в отбраната (DARPA) към Американското министерство на отбраната. През 2015 г. Medicago отново показа, че може бързо да произведе коктейл от моноклонални антитела срещу ебола за Агенцията за модерни биомедицински изследвания (BARDA) към Министерство на здравеопазването и социалната политика на САЩ (HHS).
"Бързият ни първоначален напредък по отношение на COVID-19 се дължи на нашата растителна платформа, която може да синтезира ваксина и антитела за борба с тази заплаха за общественото здраве в целия свят. Способността за производство на потенциална ваксина само 20 дни след получаване на генома е ключова отличителна черта на нашата доказана технология. Тя дава възможност за масово производство с безпрецедентна скорост, така че да се борим с COVID-19", каза д-р Брус Кларк, главен изпълнителен директор на Medicago.
"Съвместните усилия между научния екип на Университета "Лавал" и Medicago доведоха до успех при разработването на уникални антитела срещу заболявания като RSV и HMPV, и този опит ни дава увереност, че ще можем успешно да идентифицираме антитела срещу SARS-CoV-2", отбеляза д-р Гари Кобинджър, който е професор във Факултета по микробиология и инфекциозни болести и директор на Научноизследователския център за инфекциозни заболявания на Университета "Лавал".
Първият продукт на Medicago, сезонна рекомбинантна четиривалентна VLP ваксина за имунизация срещу грип, в момента се разглежда от Министерство на здраевопазването на Канада след приключване на надеждна клинична програма за оценка на ефикасността и безопасността с участието на повече от 25 000 пациенти.
Уникалната растителна платформа на Medicago
Компанията използва патентована растителна технология за разработване на протеинови частици. За разлика от традиционния подход при разработване на ваксини Medicago не използва животински продукти или живи вируси за своите продукти. Вместо това борави с VLP (вирусоподобни частици), които имитират формата, размера и антигенния профил на вируса, което позволява на организма да ги разпознава и създава собствен имунен отговор по "неинфекциозен" път. Данните от клиничните изпитвания показват, че VLP имат мултимодален механизъм на действие, който се различава от този при неактивираните ваксини, като активира и двете оръжия на имунната система - антитела и клетъчно-медииран отговор.
Патентованата технология на Medicago е бърза, приспособима и може да се адаптира за голям мащаб. Веднага щом генната секвенция на даден вирус стане достъпна, Medicago може да разработи в рамките на седмици потенциална ваксина за клинични изпитвания. Рекомбинантната технология на компанията дава възможност за производство на ваксина, която съответства точно на разпространения щам, като например при сезонния грип. Технологията лесно се адаптира за голям мащаб и позволява на компанията да увеличи обема на производство, като просто увеличи броя на използваните растения.
Канадската компания планира да произведе ваксини и антитела за коронавирус COVID-19 в своя пилотен производствен обект в Квебек, за да отговори на непосредственото търсене в краткосрочен план. Компанията има производствени мощности и в Дърам, Северна Каролина (САЩ), където в момента се произвеждат ваксини и антитела за клиничните изпитвания пред пускането на четиривалентната VLP грипна ваксина след получаване на одобрение за нея. Строи се и модерен завод в Квебек Сити, който ще бъде пуснат в експлоатация през 2023 г. и ще има капацитет за производство на до 50 милиона дози от рекомбинантната четиривалентна грипна ваксина годишно.
Източник: Агенция "Франс прес" (AFP), цитирано от dnes.dir.bg

Новините от днес и със задна дата