петък, 13 март 2020 г.

Пътуванията са пред срив, застрашени са 50 милиона работни места

Резултат с изображение за „путувания“
Епидемията от коронавирус може да изложи на риск до 50 милиона работни места в сектора на международните пътувания, които се очаква да намалеят с една четвърт тази година, предупреди Световният съвет за пътувания и туризъм (WTTC), цитиран от Ройтерс и БТА.

Разпространението на коронавируса очевидно е значителна заплаха за сектора като цяло, за тези, които работят в него и онези, които искат да продължат да пътуват, се отбелязва в комюнике на организацията.
Загубата на световни пътувания за три месеца през 2020 година може да доведе до съответен спад на заетостта между 12 и 14 процента, е посочено в съобщението.
В него се отправя призив към правителствата да отменят или улесняват издаването на визи, когато е възможно, да намалят таксите за пътувания и да въведат стимули, след като епидемията бъде овладяна.
На туристическия сектор се падат 10 процента от световния брутен вътрешен продукт (БВП) и заетостта на планетата.
Германия спря влакове
Редовните експресни влакове от Франкфурт през Югозападна Германия и Швейцария до Италия бяха спрени и вече няма преки връзки заради епидемията от коронавируса, предаде ДПА.

Германските държавни железници Дойче бан (Deutsche Bahn) обявиха, че със спирането на услугите до 3 април изпълняват насоките на властите.
Влаковете на Дойче бан от Бавария за Италия сега стигат само до Австрия. Редовните връзки с Франция продължават, но пътниците са предупредени да проверяват, преди да пътуват.
Австрия спира полети
Австрийските власти съобщиха, че спират полетите от и до Испания, Франция и Швейцария - страни, които коронавирусът се разпространява особено бързо, предаде АФП. Задължени сме да прекратим от понеделник въздушните връзки с тези страни, каза канцлерът Себастиан Курц. Австрия ще въведе и проверка на границата с Швейцария, допълва Ройтерс.

Новините от днес и със задна дата