четвъртък, 19 март 2020 г.

Черен рекорд в Италия - 475 мъртви за ден


Коронавирусът взе 475 нови жертви в Италия през последните 24 часа и това е най-големият брой смъртни случаи, регистриран в една-единствена държава за денонощие, съобщи днес службата за гражданска защита, цитирана от Франс прес.
Така починалите вследствие на вируса в Италия стават 2978, което доближава страната до Китай, откъдето тръгна пандемията (над 3200 смъртни случая).

Италианските здравни власти са установили 4207 нови случая на зараза в последното денонощие - също рекорден брой.
Област Ломбардия, където се намира Милано, остава най-засегнатият район в страната, с две трети от всички смъртни случаи. Увеличава се обаче броят на заразените в други области като Венеция и Пиемонте, във всяка от които са регистрирани по около 500 нови случая, или Тоскана, където новите случаи са 300.
Средната възраст на починалите и хората с положителен тест за коронавируса е 79,5 години, като 70 процента от починалите са мъже, съобщи Висшият здравен институт, който редовно публикува статистиките си.
Лидерът на италианската опозиция Матео Салвини съобщи, че всички парламентаристи от неговата крайнодясна партия "Лига" даряват част от заплатите си за борбата с коронавируса, предаде ДПА.
Партия "Лига" има 60 места в Сената и 125 в Камарата на депутатите, а също 29 места в Европейския парламент.
Сериозен ръст на заболелите във Франция и Германия
Френските здравни власти съобщиха днес за нови 89 смъртни случая от коронавируса, с което броят им в страната от началото на епидемията достигна 264. Това е увеличение с над 50 процента за един ден, предаде Ройтерс.
Директорът на здравната агенция Жером Саломон каза на пресконференция в Париж, че броят на регистрираните случаи на Covid-19 е достигнал 9134, срещу 7730 във вторник - ръст от 18 процента за 24 часа. Според него 931 от заболелите са в сериозно състояние и са на животоподдържащи системи.

Броят на регистрираните случаи на зараза с коронавируса в Германия достигна днес 10 864, предаде тази вечер ДПА, като се позова на обобщени данни, подадени от федералните провинции. От последствия на болестта в Германия са починали 28 души, а още двама германци са починали в Египет. Епицентър на КОВИД-19 в страната остава най-многолюдната провинция Северен Рейн - Вестфалия с 3838 заразени, пред Бавария с 1798 и Баден-Вюртемберг с 1641 случая.
Днес германските власти обявиха нови ограничения за пристигане в страната, като включиха полети от Италия, Испания, Австрия, Франция, Люксембург, Дания и Швейцария. Прекратяват се и достъпа с морски транспорт от Дания, съобщи вътрешното министерство.
Втори смъртен случай в Турция
Още един турски гражданин е починал от коронавирус, с което починалите от вчера насам станаха двама. Това съобщи турският министър на здравеопазването д-р Фахреттин Коджа.
Починалият е мъж на 61 години, посочи той, но не уточни откъде е. Числото на заразените с новия коронавирус в Турция се е увеличило двойно от вчера насам.
191 общо са случаите на заразени с Ковид-19, чиито тестове са дали положителни резултати, съобщи здравният министър. По думите му положението е тревожно.

"Днес се прибавиха нови 93 души болни към предишните /вчера бяха 98-б.а/. Получените от тестовете резултати показват, че мерките срещу коронавируса е крайно наложително да бъдат спазвани. Необходимо е всички да осъзнаем опасността и да си помагаме, за да пресечем риска", посочи министърът в Туитър. 

Новините от днес и със задна дата