четвъртък, 27 февруари 2020 г.

Американски сенатор иска от администрацията на Тръмп да спре сделката за bTV


Американският сенатор и бивш кандидат за президент от Републиканската партия Марко Рубио поиска спиране на сделката, с която чешката PPF Group на Петр Келнер ще придобие мажоритарен дял в Central European Media Group Enterprises (CME) - сегашният собственик на bTV. В официално писмо до администрацията на президента Доналд Тръмп той призовава да се направи цялостен преглед в контекста на последиците за националната сигурност на решението на AT&T да се раздели с тази своя компания.

CME Group има дейност в Чехия, България, Румъния, Словакия и Словения с общо 97 млн. зрители и някои от най-гледаните новинарски програми в Централна и Източна Европа, посочва Рубио. Сделката за bTV беше обявена в края на миналата година, но все още не е финализирана. По-рано Келнер опита да купи Нова телевизия, но КЗК спря покупката.
Републиканецът, който е председател на Комисията за Китай и на сенатската Комисия за международни отношения и разузнаване, твърди, че компанията на Келнер и самият той били известни с това, че действат като "подставено лице на Китай в Чешката република" и че притежаваните от PPF телекомуникационни компании работят с Huawei Technologies за изграждане на 5G мрежи.
В сряда чешкото издание "Хосподарске новини" съобщи, че днес акционерите на CME трябва да гласуват в Хамилтън, столицата на британската територия Бермудски острови, дали одобряват сделката.
До този момент AT&T не е коментирала, а от PPF казват, че сенаторът се позовава на "фалшива информация" от чешки политици и че не е съгласна с начина, по който в писмото е направена характеристика на пазара на CME. Що се отнася до технологиите и оборудването от Huawei, те са наследени при покупката на дейността на Telenor (включително в България - бел.ред.) в района, допълват от инвестиционната група.

"PPF купува СМЕ в дъполнение на телекомуникационния си бизнес и без никакви задни мисли. Като част от процеса за придобиване на СМЕ си сътрудничим с всички регулаторни власти и им предоставяме цялата необходима информация", казващ още от чешката група с уточнение, че ще се свържат със сенатора, за да му предоставят "адекватна информация".
Рубио не стига дотук - твърди още, че Home Credit, една от фирмите в групата PPF, е наела PR компания с цел "да манипулира чешкото обществено мнение с цел създаване на благосклонно отношение към Китай, а тази работа включва шпиониране на чешки политици, натиск срещу медиите да оттеглят статии с критики за Китай и създаване на института Sinoskop, за да произвежда пристрастни анализи и така да влияе на обществения дебат".
Сенаторът призовава Комисията за чуждестранни инвестиции в САЩ (CFIUS) да прегледа сделката, защото тя "подкопава интересите на САЩ в сферата на националната сигурност във връзка с Централна и Източна Европа, както и с Китай".

През май 2019 г. Вашингтон включи китайската компания Huawei в списък, забраняващ на американски компании да работят с нея, и лобира пред правителствата на други държави да я изолират от конкурси за изграждане на мрежи за комуникации от ново поколение.

Новините от днес и със задна дата