неделя, 23 февруари 2020 г.

Месни заговезни е, започват Великденските пости

Резултат с изображение за „Месни заговезни е“
На 23 февруари е Месни Заговезни или Неделя Месопустна. Това е православен църковен празник, който се празнува винаги в неделя, 8 седмици преди Великден, който тази година се празнува на 19 април.

На този ден вярващите ядат за последно месо преди големия християнски празник Възкресение Христово.
Заговява се от месо, затова празничната трапеза е само от месни ястия. В седмицата след това се яде много сирене, масло и яйца. Това е и последната седмица, в която младите могат да се събират на хорището, да пеят и играят хора. До Великден (Пасха) следват хранителни и духовни пости. На Месни Заговезни се приготвят баница с мас и извара, кокошка, яде се свинско месо. През цялата седмица (Сирница) до Сирни Заговезни се устройват веселби и игри, защото след това те са строго забранени.
Освен Неделя Месопустна, празникът се нарича още Денят на Страшния съд.
По време на богослужението в храмовете се чете евангелският текст, посветен на притчата за Спасителя на Второто пришествие. Църквата припомня, че ще дойде ден, в който ще бъде потърсена отговорност за делата, извършени на Земята. Затова призовава вярващите да запазят покаянието, смирението и любовта в сърцата си.

Съобразявайки се с човешката душевна слабост, църквата въвежда постепенно християните в началото на Великия пост, който тази година започва на 2 март и продължават до 18 април. Седмицата до Сирни Заговезни вярващите могат да ядат млечни продукти, но трябва да се въздържат от месо.

Новините от днес и със задна дата