сряда, 12 февруари 2020 г.

Цифрите в паспорта - какво могат да разберат за вас от тях


Дългият буквено-цифров код под снимката на главната страница на чуждестранния паспорт носи доста специфична информация. Всеки от символите има свое значение.

При достъп до съответните бази данни този набор от знаци може да разкаже много за собственика на документа.
Латинската буква P, стояща в самото начало, означава, че типът документ е Passport. Следва съкращението BGR - България, след което името и фамилията на собственика на паспорта се изписват, също на латиница.
Но ако всичко е повече или по-малко ясно за това, тогава по-нататъшните знаци изглеждат просто като случаен набор от числа, но това далеч не е така.

Следващите 9 числа означават серията и номера на документа.
В 4 цифри от поредицата се съхраняват данни за вида на паспорта (обикновен, дипломатически, предназначен за служители на държавни институции, стар / нов тип) в криптиран вид, както и информация за срока на валидност и мястото на издаване.

Следва самото число, състоящо се от 5 знака. То е уникално за всеки документ. След него се изчислява контролен номер 1, като се използва помощта на специален алгоритъм.


Гражданството на притежателя се кодира и от трибуквено съкращение. Например абревиатурата BGR се прилага за граждани на България.

След него е датата на раждане в обратен ред: последните две цифри на годината, месеца и деня. Следва контролният номер 2. Полът се обозначава с буквите М (мъжки) и F (женски). Накрая, както се досещате, се изписва датата на изтичане на паспорта и след нея - проверете номер 3.
Последното е контролното число 4, което се изчислява от програмата въз основа на предходните три. Необходимо е за идентифициране на фалшификати./pochivka.blitz.bg

Новините от днес и със задна дата