петък, 21 февруари 2020 г.

И Южна Корея пламна от новия вирус, страната е в извънредна ситуация


Южна Корея съобщи днес за десетки нови случаи на заразени с коронавируса Covid-19, предадоха ТАСС и ДПА. Вчера са били установени 52 нови случая, а днес още 48. С тях потвърдените случаи в страната стават общо 204.

Градовете Дегу и Чонгдо са обявени за "зони, в които се полагат специални грижи". Улиците на Дегу сега са до голяма степен са пусти. На 2,5-те милиона жители на този град бе препоръчано да си стоят по домовете.
Всички военни бази в страната са под ключ, след като трима войници дадоха положителни проби, предаде Би Би Си.
Южнокорейският президент Мун Дже-ин каза, че ситуацията е извънредна, а премиерът Чхун Се-кюн обеща твърди и бързи мерки срещу разпространението на вируса (виж по-долу).
Случаи на зараза има и в Сеул, където властите планират да забранят събиранията на много хора на едно място. Вчера Южна Корея регистрира и първия си смъртен случай на заразен с новия коронавирус.
Какво се случва в Дегу
110 от заразените в страната, в това число и първият смъртен случай, са в Дегу, като 70 процента от тях са свързани с местния клон на християнската секта Църквата на Исус, известна още като църквата Шинчхонджи, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Неотдавна човек, заразен с новия коронавирус, е бил на две богослужения в църквата. Всичките 1000 богомолци, присъствали на тези две служби в неделя, са поставени под карантина в домовете си и властите ги проверяват за наличие на вируса. Сектата има 200 000 последователи в цялата страна и е затворила сега заради новия вирус всичките си 74 църкви. Службите може да се гледат в Ютюб.
Какви мерки взимат властите

Реагирайки на бързо влошаващата се ситуация, правителството обеща бързи мерки за предотвратяване на по-нататъшното разпространение на вируса.
"Спешно трябва да се издиирят хората, които са били в контакт със заразени, а вече разболелите се да се излекуват", заяви премиерът Чхун, цитиран от информационна агенция Йонхап. Той каза, че правителството подготвя допълнителни ресурси -  болнични легла, медицинско оборудване и медицински работници, и предупреди, че вирусът сега се разпространява на местно ниво.
"Досега правителството се съсредоточаваше върху ограничаване на заразата, идваща от други страни. От сега нататък правителството ще даде приоритет на предотвратяването на разпространението на вируса на местно ниво", каза премиерът.
Министърът на здравеопазването Парк Ньон-хоо заяви, че властите ще позволят на болниците да изолират пациентите с респираторни заболявания от другите в опит да се предотврати всяко разпространение в медицинските заведения.
Той каза още, че всички пациенти, болни от пневмония, в болниците в Дегу ще бъдат проверявани за вируса.
Каква е ситуацията в Китай
Броят на заразените с новия коронавирус в китайската провинция Хубей през последното денонощие нарасна на 631 души, след като бяха преброени и новите случаи в местните затвори, съобщиха днес регионалните здравни власти, цитирани от ТАСС.
По-рано бе съобщено за 411 новооткрити заразени през изтеклото денонощие.
По данни от тази сутрин в провинция Хубей досега са инфектирани 62 662 души, 2144 са починали от новата пневмония, а 11 788 са оздравели.
Китай информира днес, че в затворите из страната са установени близо 500 случая на заразяване, най-малко 200 от които в едно и също изправително заведение в източната провинция Шандун, предаде Франс прес. Това подхранва опасенията, че се появяват нови огнища на разпространение на вируса, изтъква агенцията. Уволнени са 8 висши служители от системата на затворите в региона, обвинени в небрежност.
По последни данни, цитирани от сайта "Вани", броят на леталните изходи в цял Китай до момента е 2 239, общият брой на заразените от началото на епидемията са 75 568, а оздравелите - 18 324.

Новините от днес и със задна дата