събота, 29 февруари 2020 г.

Бежанци се опитват да щурмуват границата край Пазаркуле / Видео

Резултат с изображение за „бежанци се опитват да щурмуват границата“
Хиляди бежанци от Сирия са се струпали  на граничния пункт Кастанес-Пазаркуле между Турция и Гърция. Положението става все по-критично, тъй като има информация, че много са поели към гръцката граница. Имало е няколко опита за щурм, но ситуацията е овладяна от специални военни патрули. Те са насочени да контролират р. Марица, съобщават международните медии.

Освен това малки групи мигранти успяват да преминат оградите и се срещат на граничен пункт "Кастанес", който е затворен.
Бежанците се докарват с бусчета на 5 км от Пазаркуле, после те продължават пеша след проверка на документите.
Гърция заяви, че е решена да защитава границите си след като мигранти се опитаха да преминат в страната от Турция, съобщи Ройтерс и БТА. Правителството ще направи всичко, което е необходимо, за да защити границите си, заяви правителственият говорител Стелиос Пецас пред репортери. Вестник "Сабах" съобщава, че властите са използвали шокови гранати и сълзотворен газ срещу мигрантите. Има и арестувани.
През последните 24 часа гръцките власти са предотвралили опити на 4 000 души да преминат границата, каза говорителят. Това няма нищо общо с Идлиб, добави той.
На границата с България положението е спокойно, но може да продължат и към нашата граница, защото търсят път към Европа. Там има засилени мерки за сигурност
"Ситуацията на територията на Турция е тревожна. Има засилено движение на мигранти посока България и Гърция. Към момента към нашата граница няма опити и няма допуснати нарушения, в контакт сме с турските колеги", заяви вчера Младен Маринов, министър на вътрешните работи.
Турция заяви, че вече няма да спира бежанците на нейна територия да стигнат до Европа.
Гръцките власти пък са се дислоцирали на зелена граница и през определен период от време използват сълзотворен газ, за да разпръснат мигрантите, които правят опити да преминат оттам.
"Взето е решение в НАТО да се подкрепи Турция. Нашата страна, ние бяхме найнастоятелни и затова нямаме миграционен натиск", каза преди час премиерът Бойко Борисов по време на обиколка в Пловдив.

Анкара заяви, че няма да спира бежанците по пътя им към Европа, след като 33-ма турски войници бяха убити в Идлиб от силите на Башар Асад.
"Искаме да помогнем и на Гърция, не съм оторизиран да говоря от името на ЕК, но големи средства се пренасочват към "Червения полумесец" за справяне с хуманитарната криза", каза още премиерът.
"Истински ме боли като гледам бежанците. Аз съм хуманен човек, като гледам по земята лежат жени и деца - ние трябва да направим много бързо - сряда - четвъртък да захраним Турция с пари, за да си ги поеме отново, да се грижи за тях и ние заедно с тях да се грижим, защото те не са длъжни и да успокоим хората", обясни Борисов. Подготвям една голяма среща в България, заяви премиерът, но отказа да съобщи подробности.
Вчера са спрени стотици да влязат в Гърция. Страната решава и какви допълнителни мерки да се предприемат, за да се противодейства на новата бежанска вълна.
На турска територия няма засилено полицейско присъствие, няма и представител на валастта. Късно снощи от "Турския полумесец" бяха раздадени якета и дъждобрани за мигрантите, които прекараха нощта на открито.

Новините от днес и със задна дата