неделя, 23 февруари 2020 г.

Най-малко осем човека са загинали в Турция в резултат от земетресение на границата с Иран


Най-малко осем души са загинали, а най-малко 21 са ранени, от които 8 са в критично състояние, в окръг Ван в Източна Турция в резултат от земетресение на границата с Иран, съобщи турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа, цитиран от Анадолската агенция.

По-рано бе съобщено, че сред загиналите има и три деца.
Най-засегнати от земетресението са градовете Башкале и Йозпънар, близо до град Ван. Коджа каза, че в района са изпратени 25 коли на бърза помощ, хеликоптер и 13 екипа на националната спасителна служба.
По-рано министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу каза по телевизия "Хабер тюрк", че има и хора, блокирани под разрушени сгради.
Турската телевизия ТРТ съобщи, че земетресението е засегнало около 43 села в Турция, която често е разтърсвана от мощни земетресения. Екипи за оценяване на щетите и спасители са били изпратени в района. Има сведения за съборени сгради в турския град Ван, съобщи Ройтерс.
Земетресение с магнитуд 5,7 бе регистрирано в 5,53 ч. по Гринуич (9,23 ч. в Иран), по данни на американската сеизмологична служба. Според геофизичния институт на Техеранския университет епицентърът на труса е локализиран в провинция Западен Азербайджан, на по-малко от 10 км от границата с Турция, на дълбочина 6 км.

Техеран съобщи за 25 пострадали при земетресение на границата с Турция има и материални щети, според първите данни на иранската служба за спешна помощ, предаде Франс прес.
Двайсет и пет души са ранени, заяви Моктада Халеди, говорител на Националната служба за спешна помощ. Седем човека са хоспитализирани.
Трусът е разрушил все още неустановен брой къщи в четири села близо до епицентъра.
От турска страна, валията на Ван съобщи в Туитър за щети в няколко населени места под негова юрисдикция.

Новините от днес и със задна дата