четвъртък, 6 февруари 2020 г.

Николай Малинов: Комуникирам си с Решетников и Малофеев, не познавам съдията недопуснат за корупция в САЩ


"Не познавам Андон Миталов, никога не съм го виждал и не съм говорил с него, и никога не съм се опитвал да му въздействам финансово", това заяви днес председателят на Движение "Русофили” Николай Малинов за съдията от Специализирания наказателен, за когото вчера държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви, че е уличен в корупция.
Заради това на него, съпругата му и дъщеря му се забранява да влизат в страната. Преди няколко месеца именно този магистрат разреши на Малинов да пътува до Москва, за да получи орден от президента Владимир Путин, въпреки че има забрана да напуска България заради обвинение в шпионаж.
Малинов подчерта, че не знае дали адвокатите му са контактували със съдията.
На въпрос как се е стигнало до решението на Миталов да го пусне в Русия и нарушил ли е процедурите, както заяви предишният главен прокурор Сотир Цацаров, русофилът отговори:
"Процедурата така е устроена, че обвиняемият няма връзка със съдията и не е ясно как е определен той по делото. Не познавам дори правните механизми, по които съдията ме е пуснал, нито някога съм контактувал с него. Миналата седмица същият този съд - друг съдия, отказа да ме пусне да пътувам, въпреки че показах множество покани от видни хора - от руския патриарх, от мой партньор - индийски милиардер, от Сърбия, от Фрация. Съдът ми отказа с мотива, че това са незначителни събития".
Малинов подчерта, че никъде в медийните публикации не става ясно дали съдията е наказан от САЩ заради неговия случай, или заради други неща и обяви, че това и изгонването на руски дипломати наскоро е част от "хибридна война" от страна на Вашингтон, чиято цел е да превърне България във "фронтова държава", влошавайки традиционно добрите ѝ отношения с Русия. 
"Ако има доказателства за неговото корумпиране и зловредно влияние, нека се покажат документите по това. За да не стане излишно хвърляне на обвинения без изобщо да има доказателства за тях. От изказването на Помпео не става ясно за какво съдията търпи това наказание, прави впечатление, че наказание се налага на съпругата му и на децата му, което изобщо няма да коментирам. Защо изобщо Америка се занимава с този въпрос и нейна работа ли е това? Когато САЩ ни консултира и помага за нещо, мисля, че е редно в тези взаимоотношения и България да може да консултира Америка. Такава обратна връзка, обаче, не се вижда. Още при срещата си с Тръмп Борисов каза, че е обсъждана тази ситуация с пускането на Малинов в Русия, за да бъде награден с орден от президента Путин. Тогава Борисов не е могъл да обясни пред Тръмп тази ситуация. Защо този случай се коментира на такава среща?", попита Малинов.
И подчерта, че ако е искал, е може да остане в Москва, но забрави да отбележи, че Москва има нужда от него не там, а в България, защото е част от хибридната война на Русия срещу България. 
"Санкцията от 50 000 лв. е предостатъчна (той плати такава гаранция за свободата си - б.р.), за да ми бъде наложена и допълнителна санкция да не пътувам. Това, че се върнах, опровергава всички твърдения, че ще се укрия. Ако исках да се укрия, нямаше да се върна. Аз съм патриот и политически деец и искам да докажа правотата си в България", категоричен бе той.
Малинов обаче не скри, че продължава да поддържа топли връзки с Москва:
"Вчера се чух с Решетников (ген. Леонид Решетников, обвиняван за намеса в българската политика -б.р.), той днес има рожден ден, но ми каза, че влиза в болница за 15 дни. Чух се и с Константин Малофеев (руския милионер, близък до Путин, заради връзки с който е обвинението за шпионаж - б.р.), който приема случващото се у нас с чувство за хумор".
В отговор на въпрос той беше категоричен, че много отдавна не се е чувал с банкера Цветан Василев, след като преди години му помогнал за TV7, а не му разрешили да назначи дори една чистачка. Николай Малинов обаче коментира с усмивка думите на главния прокурор Иван Гешев, че Русия пази Василев в Сърбия с думите:
"Чакам доказателствата за тази теза на Гешев". 
Вчера самият Андон Миталов направи първи кратък коментар на обвиненията.
"Ще обясня допълнително”, каза пред Нова телевизия магистратът, напускайки работното си място.
Запитан корумпиран ли е, той отвърна: "Какъв е този въпрос?”, затваряйки рязко вратата на таксито, което го чакаше пред сградата на съда.

Новините от днес и със задна дата