понеделник, 24 февруари 2020 г.

Близо половин милион лева са присвоени от болницата в Раднево

Резултат с изображение за „половин милион лева“
Близо половин милион лева са присвоени от април 2018 до края на 2019 г. от общинската болница в Раднево. Парите са вложени в апартамент, две коли и златни накити - това съобщи пред журналисти наблюдаващият прокурор Емилия Вакарелска, зам.-окръжен прокурор на Стара Загора.

Снощи състав на Окръжния съд в Стара Загора постанови постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" за управителя на болницата д-р Мая Узунова и двама нейни подчинени - началникът "ТРЗ" и "Личен състав" Марта Стефанова и Слави Иванов, служебен шофьор. С мярка "домашен арест" е напусналата преди седмица здравното заведение главна счетоводителка Мария Атанасова.
Обвиненията срещу задържаните са за присвояване на средства в особено големи размери и безстопанственост, както и за пране на пари.
"Разследването започна по два сигнала за пране на пари, които бяха подадени до прокуратурата и ДАНС от кмета на Раднево д-р Тенчо Тенев и председателя на местния общински съвет д-р Румен Йонков", обясни окръжният прокурор Дичо Атанасов.
В хода на разследването са установени и нови престъпления. На 10 лица от здравното заведение са съставени 79 граждански договора, по които не е извършвана дейност, но са изплатени близо 84 000 лева. Четири от лицата са с мерки от съда, но останалите шестима не са знаели за съществуването им. Възнагражденията са изплащани в условията на задлъжнялост на дружеството, което се финансира от НЗОК и Община Раднево.

"Ако бъдат доказани обвиненията срещу д-р Мая Узунова се предвижда наказание до 15 години, а за останалите между 6 и 8 години", уточни Атанасов.
Медиците от общинската болница в миньорския град от три месеца не са получавали заплати.
Разследването, което се води от Националната следствена служба, продължава. Емилия Вакарелска не изключи в хода на следствието да бъдат привлечени и други длъжностни лица.

Новините от днес и със задна дата