понеделник, 24 февруари 2020 г.

Национален щаб срещу коронавируса, 14 дни карантина за пристигащите от рискови зони


Сформирахме щаб, който да се противопостави на разпространението на коронавируса. Това каза премиерът Бойко Борисов след извънредно заседание на Съвета по сигурността във връзка с разпространението на коронавируса.

"Щабът решихме да бъде в състав от ген. Мутафчийски, секретаря на МВР, шефа на "Гранична полиция", МВнР, Министерство на здравеопазването, за да бъде максимално бърз и оперативен", отбеляза министър-председателят.
Осигурени са над 8000 облекла и 1000 теста за коронавируса, като премиерът призова те да се използват пестеливо за хора, които наистина имат нужда от тях.
На днешния извънреден Съвет по сигурността заради коронавируса Борисов призова хората, които се връщат от рискови места, да спазват 14-дневен карантинен период.
"Болниците около ГКПП ще изпратят доктори, за да може да се приложат всички мерки, които могат да се вземат в тази ситуация. Поддържаме връзка с другите държави, наблюдаваме ситуацията, но нищо не може да ни опази повече от дисциплината. 14-дневен карантинен период на хората, които са се върнали от засегнали от заболяването райони. Връщат се ученически групи, казал съм министърът, зам.-министрите да ги чакат на аерогарата, да разговарят със семействата, да остават по домовете, докато мине съответният срок", допълни още Бойко Борисов.

По-рано днес главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев призова за засилен контрол по сухопътните граници на България заради разпространението на коронавируса.
"Връзките между България и Италия са доста по-интензивни, отколкото с Китай, и това поставя доста по-тежки за изпълнение задачи пред нас. Контролът на летищата важи за всички, и пристигащи от Италия. Въпросът е сега да разширим този контрол и на сухоземните граници, а и да създадем условия - реакцията да е бърза при възникване на случай и да не позволим разпространение вътре в страната", заяви Кунчев.
Преди началото на извънредното заседание на Съвета по сигурността той обяви, че без да имат признаци, хората не подлежат на задължително изследване. Така Кунчев отговори на въпроса - защо на пребивавали в Италия се отказват изследвания и се иска заплащане, ако те настояват за такива:
"Ако човек няма признаци - температура, оплаквания, не подлежи на такова изследване, няма смисъл да го прави. Броят на полетите от Италия до България е 37 седмично и с тях се връщат между 4000-5000 души. Няма смисъл те да бъдат изследвани, ако нямат признаци или не са контактували с болен човек".
До момента направените изследвания за коронавирус у нас са 30, всичките са отрицателни.
Здравният министър Кирил Ананиев коментира мерките, които предприема държавата за предотвратяване на заразата:
"Ние имаме информация за всички граждани, които идват от райони, които са застрашени, и в които е налице коронавирусът. Така че те се проследяват още с пристигането на територията на България. Тези, които кацат на летищата, минават първо през термокамерите. При най-малката засечена температура - над 37 градуса, биват настанявани в определените лечебни заведения".
Не се прави изследване за коронавирус на човек, ако няма 38 градуса температура, каза Тодор Кантарджиев, директор Националния център за заразни и паразитни болести (ЦЗПБ).
При здрав човек или такъв, който няма проявени симптоми, изследването е отрицателно и няма ефект. Вирусът може да се изследва, ако човек се разболее след няколко дни. Изследването е безплатно и се извършва само по лекарско предписание за лежащо болен. Досега сме изследвали 30-ина случая, но само на хора с признаци на заболяването - всички те са отрицателни за коронавирус. Човек, който не го е развил не може да се изследва. Тестът не може да докаже вирус, ако той не се е развил в белия дроб или дихателната система, посочи отново Кантарджиев.

Новините от днес и със задна дата