сряда, 5 февруари 2020 г.

Йосиф Сърчаджиев опериран по спешност


 Йосиф Сърчаджиев поднови репетициите на класическата „Криворазбраната цивилизация“ от Добри Войников на сцената в Стара Загора, след като внезапно му се наложи да легне на хирургическата маса преди около седмица.
Буквално дни след спешната хирургична намеса в местна болница актьорът събра отново екипа, за да поднови работата си за предстоящата първа за сезона премиера на 27 февруари.

Видимо бодър и зареден с чувство за хумор той даваше наставления от залата на младите актьори, които изразиха известно учудване че е предвидил такова стълпотворение в една от сцените. С усмивка той припомни, че някога на сцената на Народния театър баща му, проф. Стефан Сърчаджиев извадил цели 95 мъже и жени за сцена от испанска пиеса и всеки си имал своя си реплика, пише "Телеграф".

Написаната преди почти век и половина в Букурещ „Криворазбраната цивилизация“ е осъвременена от съпругата на Сърчаджиев Райна Томова, която е автор и на песните.  Сценографията и костюмите са дело на Мария Димитрова , а музиката е на композитора Андрей Дренников. Хореографията е на Кремена Костова, сред поканените от режисьора артисти е и превърналата се любимка на телевизионните зрители напоследък Галя Александрова за сватовницата баба Стойна.

„ Всичко, което преминава в нашия свят, идвайки от запада и изтока, се събира в нашата прекрасна страна и се създава една какафония в душата и мислите на хората. Много от тях загубват ума и дума, защото не разбират какво става покрай тях. В нашата държава толкова много всичко е объркано. И, уви, тази нова цивилизация убива духа на българите.“, коментира Сърчаджиев избора на заглавието .Според него много от нещата от старото време, , които би трябвало да остават у нас изчезват.


„Остава ужким модерно и красиво нещо, което се оказва зло, което действа пагубно върху хората.Затова решихме, че трябва да работим и представим тази пиеса. Не съм сигурен дали публиката ще разбере моята идея в тази постановка, но десет човека да разберат- ще е постижение!“, казва култовият някога артист и се надява, че може да помогне с работата си в театъра на трудно живеещите българи./show.blitz.bg

Новините от днес и със задна дата