сряда, 5 февруари 2020 г.

Рекорден скок на цената на свинското!


Цената на свинското месо у нас е рекордна за последните шест години. Това пише "Труд", позовавайки се на годишен анализ на Държавната комисия за стокови борси и тържища за 2019 г. Свинското е поскъпнало за последната година с 50 на сто.
През летните месеци цената му стига пикови стойности от близо 10 лева за килограм на едро, които се запазват и до края на 2019 г., отчитат експертите от комисията. Според тях основните фактори, довели до поскъпването, са огнищата на африканската чума по свинете в България, нарастването на цените на свинското месо в Европейския съюз заради избухването на заразата в Азия, както и значителното увеличение на търсенето на месо в Китай.
Скъпата суровина повлича и цената на каймата, която расте през цялата 2019 г., сочи анализът на комисията. В началото на годината тя се продава на едро средно по 4,32 лв./кг, след което цената є тръгва нагоре, за да стигне в края на годината до 5,65 лева за кг, което е с 30 на сто отгоре. Макар и по-слабо скъпото свинско се отразява на кренвиршите и колбасите, чиито цени също се вдигат през миналата година.
В началото на 2019 г. килограм кренвиршите се продават на едро по 5,13 лв., а през ноември цената вече е 5,49 лв./кг, като повишението за периода е 7%. Толкова е увеличението и при колбасите, като на едро цената им е нараснала от 4,86 лв. за кг до 5,17 лв. за кг. Потребителите плащат повече и за пилешко месо и брашно, изчислява ДКСБТ. През годината цената на пилешкия бут се движи от 2,80 – 3 лв./кг. Но в края вече е с 10% отгоре, което се дължи на по-голямото търсене по празниците.

Цената на брашното през миналата година е била най-високата за последните 5 години, като само за година увеличението е със 7 на сто. И млечните продукти ни излизат по-скъпо. При сиренето цената на едро се движи от 5,92 лв./кг в началото на 2019 г. до 6,30 лв./кг в края й, което е ръст от 7,8% за година. Аналогично е поскъпването при кашкавала – от 10,14 лв. за кг на едро до 10,75 лв. за кг или увеличение с 6 на сто.

Новините от днес и със задна дата