четвъртък, 6 февруари 2020 г.

Димитър Николов: “Борците за нашата свобода никога няма да бъдат забравени”


Кметът Димитър Николов отправя поздрав към бургазлии по повод годишнината от Освобождението на града.

"Уважаеми съграждани,
Днес отбелязваме една от най-специалните дати в историята на нашия град - 6 февруари, Освобождението на Бургас от османско иго.
Историята за събитията от зимата на 1878 година се е предавала от поколение на поколение, за да достигне до наши дни. Днес ние на свой ред я предаваме на младите и им завещаваме винаги да почитат една от най-големите ценности в човешкия живот - свободата.
На 6 февруари полковник Лермонтов и Летящият отряд влизат в Бургас в ранния следобед и са посрещнати с въодушевление от населението. Това събитие отваря нова страница в летописа на Бургас. Създадена е първата община, а за първи кмет е избран Нико Попов.
Градът поема по пътя на своето развитие, за да се превърне във важен център от новата българска държава.

6-ти февруари е ден за преклонение пред делото и саможертвата на всички онези знайни и незнайни наши предци, работили за осъществяването на идеала, наречен свободна и независима България.Днес отдаваме почит и към нашите освободители, които ще останат завинаги в паметта на града ни.
Денят на свободата е отговорност за всички нас. Нека никога не забравяме онези, които се бориха за нея с цената на живота си. Нека работим с общи усилия за благоденствието на Бургас и да възпитаваме в родолюбие нашите деца!"

Новините от днес и със задна дата