четвъртък, 13 февруари 2020 г.

Почернената майка на 6-годишния Мартин: Всеки втори убиец е или луд, или болен


"Бях шокирана. Първоначално помислих, че не съм разбрала. Когато съдията повтори присъдата отново, се уверих, че наистина няма българско правосъдие. Не е нормално за такова тежко престъпление да се даде такава присъда. Не може убиец да се разхожда на свобода".

Това заяви пред Нова телевизия Мирослава Ставрева, майката на 6-годишния Мартин, който бе прегазен от възрастен шофьор в Сандански и почина.
Вчера Окръжният съд в Благоевград призна за виновен, но постанови условна присъда от 3 години "лишаване от свобода" с 5-годишен изпитателен срок за 74-годишния Стойко Янев.
Трагедията стана на 25 юли 2018 г. Тогава екипи на ВиК в Сандански пристигнали с багер на улица "Александър Буйнов". Паркирали тежката машина на улицата и поставили сигнализация, че пътят е затворен.
Около багера се събрали деца от квартала, за да го разгледат - сред тях и 6-годишният Мартин. Докато се организирали да започват работа, към служителите на ВиК се приближил възрастен мъж. Той поискал да мине с колата си покрай багера, но му било отказано.
Видимо ядосан, мъжът се качил в автомобила, натиснал газта, проправил си път между багера и паркираните на тротоара коли. Миг по-късно прегазил и детето, което е било на тротоара, пред очите на майка му и баба му.
Първоначално Мартин бе приет в болницата в Сандански, където бе извършена операция по спешност, при която е изваден далакът му. След това момченцето бе транспортирано в столичния "Пирогов". Въпреки усилията на лекарите там, детето издъхна на 3 август.
"На днешно време всеки втори убиец е или луд, или болен. Не е нормално при такива обстоятелства да му дадат 4 години ефективна присъда, поради смекчаващи вината обстоятелства веднага присъдата му да става условна. Не може да има такова правосъдие", категорична е почернената майка.
"Като объркал педала, като всичко му е било като в мъгла, защо не обърка и не влезе в дупката, а помете две коли и нашето дете. Това беззаконие не може да продължава", смята бабата на детето.
Близките на Мартин не вярват, че Янев съжалява. Те не искат извинение, но според тях той не изпитва срам. Майката на детето разказа, че на 40-ия ден от смъртта на детето жена му разкъсала некролозите.
Те ще обжалват решението на съда и се надяват на ефективна присъда.
* Пенсионерът, който блъсна и уби 6-годишния Мартин, се спаси от затвора

Новините от днес и със задна дата