Родители твърдят, че деца в четвърти клас били принуждавани да рисуват полови органи по време на час по сексуално образование, съобщи Нова телевизия.

Тревога у Дима Ненчева се събудила, когато децата ѝ разказали какво учат в клас.
"Тези деца ги обучават какво е секс, какви са разликите и приликите между телата на момчета и момичета, какво е обрязване, какво е мастурбация, карали са ги насила да рисуват полови органи", коментира тя.
Зад обучението стои пернишка фондация, бореща се срещу насилието в дома. Организацията била предложена в училищата от Регионалното управление по образованието в Перник.
"Родители, понякога, в страха си да предпазят децата си не им дават истинските имена на половите органи. Това е вследствие на нашето общество и на сексуализацията. Ние по-скоро говорим затова, назовавайки ги да ги десексуализираме. Това е твоят полов орган и точка", заяви Веселина Иванова от Фондация "П.У.Л.С.".

Нещо повече - родители твърдят, че занятията граничат с разврат.
"На следващо занимание са ги карали да се целуват, за да установят какви чувства се изпитвало от целуването. На едно от децата му е станало лошо от снимките и картинките, които гледат и това, което им говорят за полови органи, за секс и мастурбация. Те отивали в тоалетната и оставали там дълго време", каза Дима Ненчева.
"Целуването не е било никъде уста в уста. То е било някакво докосване, по бузата, например. Но винаги може да откажеш", посочи Веселина Иванова.
От училищното ръководство нямат резерви към този вид обучения, тъй като имало и много доволни родители.
"Доколкото аз разбрах, са разглеждали на постери промените, които се случват с телата на юношата и девойката. За целувки изобщо не знам, а класната присъства на тези занимания", коментира директорът на 7 ОУ "Г.С. Раковски" - Перник Анелия Нонева.
Според директорката гаранция, че в занятията на фондацията няма нередности, е класна ръководителка, която присъствала в часовете. След сигнал в Регионалното управление на образованието в Перник, инспекторите проверили случая и не открили нарушения.
"Родителите категорично са заявили, че не желаят да се прекратява обучението, тъй като няма нищо тревожно", посочи Ваня Коконова, началник на РУО-Перник.
Въпреки това обаче случаят ще се проверява от прокуратурата.
* След сигнал, че децата се целували по бузите, спират часове по сексуално образование
* МОН наложи санкция за рисунките на полови органи от ученици