вторник, 11 февруари 2020 г.

Младежи от Бургас отбелязаха Световния ден на влажните зони 2020


В Експозиционен център "Флора Бургас" експерти от Община Бургас, РИОСВ и Фондация "Виа Понтика" откриха Дните на влажните зони 2020. Темата за 2020 година е "Влажни зони и биологично разнообразие".

Събитията стартираха с информационен "Екопауър" ден. Над 50 души - ученици, преподаватели, родители, представители на неправителствени организации и институции взеха дейно участие във форума.
Сюжетната линия на събитието бе посветена на темата "Супергерои в опазване на влажните зони и околната среда", като подрастващите имаха възможност да представят творби за комикс конкурс с екологична насоченост, да изслушат лекции за богатството на животинския и растителния свят във влажните зони на Бургаски регион, да споделят впечатления и идеи за опазването на околната среда.
Експерти, преподаватели и заинтересовани групи представиха и защитиха посланието, че всеки може да е герой на деня в споделена грижа за природата, биоразнообразието и влажните зони. С типичен иновативен похват лекторите проведоха обученията на гостите - "супергерои" в опазване на влажните зони и околната среда, като увлекателно разказаха на участниците за значението на влажните зони и биоразнообразието.
Децата от екоклуб "Капитан Планета" към ОУ "Александър Георгиев Коджакафалията" представиха проект на игра - мобилно приложение за мигриращи птици, което разработват съвместно с Фондация "Виа Понтика" и Екопарк за биоразнообразие и алтернативен туризъм "Вая". Похватът, в който деца презентират на деца може да бъде определен като изключително успешен от гледна точка на достъпност и стимулираща конкуренция.

Изложбата от произведения на младите творци, създадени за конкурса за комикси с екологична насоченост прeдизвика голям интерес и одобрение. Специално жури в състав художникът и историк Митко Иванов и експертът от РИОСВ Милена Ярмова имаше нелеката задача да  отличи най-добрите произведения. Освен предвидените награди за първите три места осигурени от Фондация "Виа Понтика", главен експерт Милена Ярмова от РИОСВ Бургас и доц. д-р Светла Далакчиева от Природонаучен музей-Бургас също изявиха желание да отличат няколко творби с нестандартни награди. Двата колектива, които представиха електронен и акварелен комикс ще имат възможност да прекарат един ден на работа в съответните институции, за да се запознаят с работата на експертите и сами ще оценят, че Супергероите в опазване на влажните зони и околната среда никак не са само на хартия.
Трябва да се отбележи също участието, всеотдайността, радостта и енергията на директорите, учителите, социални работници и доброволците, които прегърнаха идеята и вдъхновиха децата да творят и да предизвикват с нестандартни герои, диалози и решения за съхранение на природните ресурси.
Тъй като конкурсът се радва на изключително голям интерес, всички получени творби ще бъдат изложени в рамките на седмица в кръглата зала на Експо център "Флора Бургас". Всички граждани и гости на града са добре дошли да разгледат и да продължат инициативата за опазване на процъфтяващия живот във влажните зони на Бургаски регион с последващи идеи. 

Новините от днес и със задна дата