вторник, 14 януари 2020 г.

Криминален психолог обясни защо Аксел е изнасилил Андрея, след като я е убил


Криминалният психолог Николай Иванов от Института по психология на МВР анализира профила на убиеца Аксел, който закла и изнасили ученичката Андрея в Галиче. Вижте мнението на експерта в интервю пред вестник "Телеграф":
- Инспектор Иванов, какъв човек според вас като криминален психолог, е убиеца от Галиче-Аксел, който преряза гърлото и изнасили след това ученичката Андреа?
 - Искам първо да направя уточнението, че ние не сме били ангажирани в работата по случая и не познавам в детайли извършителя. Този тип хора като него са доста примитивни и социално занемарени. Обикновено са социално алиенирани, със зле функиониращи семейства, няма система в която да са включени, за да интернализират морални ценности и норми. Те са доста първични, първосигнални с базови повърхностни потребности. Имат слаб и неефективен самоконтрол. Хора, които първо убиват, а после изнасилват жервата, се страхуват да не ги отхвърлят, категоричен е инспектор Иванов
- Днес (б.р. вчера) на брифинг вътрешният министър Младен Маринов каза, че подбудите са присъщи за животни, не и за хора, а главния прокурор Иван Гешев определи престъплението като зверство. Вие какво ще кажете?
- Лично аз не знам как би могло да се допълни даденото определение. Това е форма на функциониране, която би могла да се сравни с функционирането на едно животинско същество.
- Такъв човек като Аксел винаги ли стига до извършване на някакъв тип престъпление-без значение дали е сексуално или направо убийство?
- По-скоро можем да кажем, че да. След като бъде констатирано такова престъпление и след това се върнем в биографията на извършителя, виждаме, че рано или късно се стига до подобни актове. Изнасилването е прелюдия към по-тежко престъпление, защото е насилствен акт. Често извършителят в стремежа си да сломи съпротивата на жертвата стига до убийство. Може да е, за да заличи следи, за да инсценира друго престъпление и т.н.
- Припокриват ли се профилите на убиеца от Сотиря Мартин и на Аксел? Питам, защото са посегнали на деца, насилили са ги, убили са ги.
- Да, бих казал, че се припокриват като общ типаж. Това е примитивна форма на функциониране.
- Потресена съм от факта, че има хора, които пристъпват към изнасилване, след като са убили жертвата си. Какви са те всъщност?
- Това са хора, които имат много силен страх от това да не бъдат отхвърлени или изоставени. Те не могат да бъдат изоставени или отблъснати от хора, които вече са мъртви, нали така. Затова причиняват смъртта и след това извършват сексуални действия, които в някакъв смисъл съдържат интимност, макар и в изкривена форма. Това изглежда перверзно, но представлява израз на страха от изоставяне, което е засилено при този вид извършители.
- Може ли такива хора да бъдат излекувани, да им се помогне да се владеят или остават изнасилвачи до гроб?
- Необходима е много психологична работа с тези хора. Трябва да има много силно участие от страна на институциите и много сериозна експертна психологична и терапевтична работа. Би могло да им се помогне, но пак казвам, трябва да се ангажират различни институции. Нека да не забравяме, че това са хора, които сами по себе си са жертви. Те първо са жертви и след това стават насилници.
- Вестник „Телеграф“ публикува материал за изнасилванията. Тенденцията е хората с образование и по-висок социален статус да набират жертви в интернет, а после при отказ за секс ги изнасилват. Какво кара тези умни хора да извършват толкова брутално престъпление?

- Има най-различни типологии на извършителите на сексуални престъпления. Има педофили, има такива, които насилват възрастни хора, ситуативни извършители и т.н. Това, което е характерно за по-интелигентните хора, се обяснява с една от теориите за мотивацията – нарича се феминистката. Според нея, изнасилването е псевдосексуален акт, тоест сексуалният мотив не е водещ. На първо място излизат агресивни мотиви, мотиви, свързани с доминация, контрол, превъзходство и неадекватен начин за себеутвърждаване. Това е което би накарало човек интелигентен и добре сложен в обществото да извърши изнасилване.
- Описахме и случай на ай ти специалист, който е с голяма заплата, прекрасна приятелка, но блудства с непознати жени на улицата-опипва ги и т.н. На въпрос защо го прави-казал, че не знае. Как ще обясните поведението му?
- Тук се повдигат два основни проблема. Първият е, че много често мотивите за извършване на тези престъпления са слабо осъзнати от самите извършители. Ако ги попиташ защо са го направили, те рядко могат да отговорят или ще кажат нещо на повърхността. Другият въпрос е в правната регламентация на този вид престъпления-в Наказателния кодекс блудството е заложено в друг член от изнасилването и се наказва по-леко. Това е странно за мен като цяло. - За всички нормални хора е странно.
- Изнасилването е вагинално проникване, а блудството е анално проникване. От психологична гледна точка травмата за жертвата е или еднаква, или по-голяма при блудството. И вече оттук следва, че въпросния извършител може да еволюира, да извършва блудства, да получава леки присъди, пробации или неефективни присъди, докато накрая не направи нещо, което да потресе обществеността.
- Миналата година имаше две брутални изнасилвания извършени от бежанци. При единият алжирец беше плашил жертвата със счупена бутилка, а при втория -двама афганистанци се гавриха с дете от дом. Какво е характерно за този тип извършители?
- Не съм изследвал извършители с чуждестранен произход, за да мога да кажа по-специфична особеност за тях. Но това, което мога да кажа е, че при тях тази потребност е много по-остро фрустрирана. Те нямат как да удовлетворят тази своя сексуална потребност по адекватен начин особено, когато са в затворени места като домовете за настаняване.
- И при двата случая извършителите бяха на свободен режим в общежитията. - Това препотвърждава тезата, че изнасилванията са били извършени по други подбуди – агресивни, враждебни и себеутвърждаващи, искали са да имат контрол и доминация. За всеки е ясно, че много по-лесно и безопасно е да се възползва от някакъв друг тип услуга - за платен секс, но той избира да изнасили, което говори за друга причина въобще.
- Може ли да се каже, че изнасилвачите с по-нисък социален статус и по-интелигентните, са били в миналото си също жертва на такова насилие?
- И в двата случая може да се каже. Почти във всички случаи, по които сме работили, е било констатирано, че извършителя е бил и жертва в миналото си. А използваме и другото клише, че жертвата често се превръща в насилник. В днешно време е насилник, а в миналото е имал история на някакво насилие, често и сексуално.
- Те не осъзнават ли, че карат някой да страда, както те самите в миналото си?
- Не, не осъзнават връзката. Знаят, че правят нещо нередно, но не намират връзка между собствените си преживявания и настоящите постъпки.
- Още какво друго ви е направило впечатление за профила на изнасилвачите?
- От практиката ми е направило впечатление, че тези хора не признават вината си. Това престъпление е свързано и с голяма доза срам, тъй като изнасилвачите често са с някакъв вид сексуална дисфункция. Не могат да се реализират сексуално по нормален и адекватен начин. Дали ще бъде ,защото са физически непривлекателни, или имат някаква особеност, дали, защото нямат такива умения и компетенции, това няма значение. Нарушеният семеен модел също е важен.
- Кое отличава изнасилвача на жени от този, който се гаври с деца – педофила?
- Няма много големи различния. За педофилите може да се каже, че това са хора, които носят в себе си висока степен на инфантилност. Те самите се преживяват като безпомощни и чувствителни, достъпни, както са децата, затова и се свързват с тях – по тази линия. Там също има такава изкривена форма на търсене на близост, на интимност. При тези хора се констатира още, че се чувстват неуверени в личните отношения. Те не търсят хетеросексуален партньор по нормален начин. Всъщност се ориентират към деца, защото са лесно манипулируеми, много по-достъпни и беззащитни. Интервю на Виктория ПЕНКОВА

Новините от днес и със задна дата