вторник, 21 януари 2020 г.

С какви запаси от вода разполага държавният ни резерв?


Един милион литра минерална вода ще получи Перник заради водната криза. Количеството е отпуснато от държавния резерв. Перник – ден 65-и. Режимът на водата продължава. Затова и към миньорския град за пореден ден се доставят хиляди литри минерална вода, предава bTV.

Водата пристига с камиони от базата на държавния резерв в Плевен. От там бутилките се изпращат към нуждаещите се. Страната ни разполага с около 20 бази, в които се съхраняват резервите. Точната локация и количеството резерви в тях са класифицирана информация. Резерви се освобождават в кризисни ситуации по искане на засегнатия град или община. Какво количество да се отпусне предлага Агенцията за държавен резерв и военновременни запаси, а процедурата се задейства до дни. Освен вода, безвъзмездно се дарява и храна.

В следващите дни градът очаква помощ и от Община Петрич. „Нашата роля е да се намесим, докато се намери трайно решение на въпроса. Агенцията разполага с необходимите запаси, за да реагира при подобна криза в друго населено място. Още веднага е задвижена процедура за купуване на нови количества вода и храни, които да попълнят запасите, които сега ще предоставим на Перник“, обясни Асен Асенов, зам.-председател на Агенция "Държавен резерв и военновременни запаси“. Бутилките с вода се раздават приоритетно на детски градини, училища, социални домове и болници. За да се избегне напрежение и саморазправа между жителите, правилата при раздаването на вода са по-стриктни.

Новините от днес и със задна дата