вторник, 21 януари 2020 г.

Украинският боинг е свален с две ракети Тор-М1


Организацията за гражданска авиация на Иран съобщи, че на 8 януари в близост до Техеран самолет "Боинг" 737 на украинските авиолинии се е разбил, след като е бил ударен от две ракети "земя - въздух" Toр-M1. Това предаде във вторник, 21 януари "Блумбърг" (Bloomberg) във връзка с втория предварителен доклад за разследването на трагедията.

Ракетите са били изстреляни по украинския "Боинг" от север. "Блумбърг" не предоставя други подробности от резултатите от предварителното разследване в Иран.
На 10 януари шефът на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) Иван Баканов заяви, че службата разглежда като една от причините за катастрофата на украинския самолет версията за удар със зенитна ракета Toр (Зенитно ракетен комплекс), припомня ТАСС.
Ден по-късно, на 11 януари, три дни след катастрофата, Генералният щаб на иранските въоръжени сили призна, че самолетът е бил свален от противовъздушната отбрана на столицата. Според командира на Аерокосмическите сили на Ислямския революционен гвардейски корпус (елитните части на иранските въоръжени сили) генерал Амир Али Хаджизаде, системата за разпознаване погрешно е възприела лайнера за крилата ракета.

Новините от днес и със задна дата