сряда, 8 януари 2020 г.

Соломон Паси: Касем Солеймани стои зад атентата в Сарафово, той е Дарт Вейдър

Колаж: Dir.bg

Иранският генерал Касем Солеймани е като Дарт Вейдър, той стои зад атентата в Сарафово. Щом се говори за трета световна война, значи е по-малко вероятно тя да се случи. Тя е най-вероятно да се случи, когато по-малко се говори за нея.
Но всичко е възможно в този динамичен свят. Това заяви основателят на Атлантическия клуб в България Соломон Паси пред БНТ.

Според него две са основните събития, които оформят контекста на случващото се в Близкия изток. Едното са военните учения, които правят съвместно Русия, Китай и Иран, другото са изборите в Съединените американски щати.
Паси припомни, че Иран е благодарен на България, затова че му е продавала оръжия по време на войната с Ирак. Той каза още, че имаме много добри български дипломати и посланици, които са служили в Иран, така че България има някакви наследствени знания в тази страна, които могат да бъдат привнесени в общоевропейските усилия.
"Трябва да формираме обща европейска позиция", обобщи той.
Соломон Паси коментира и личността на убития на летището в Багдад ген. Касем Солеймани.
"Касем Солеймани е много интелигентен човек и във военно отношение, и в политическо и в терористично отношение. От европейска гледна точка, той е от тъмната страна на силата, с изключение годините, когато той е съюзник на Запада в борбата с "Ислямска държава". Неслучайно европейските лидери казаха, че няма да пролеят сълза за него, той има славата на Дарт Вейдър. Той причини войните в Йемен, в Сирия, в Либия, в Газа. Трябва да си дадем сметка, че той седи зад атентата в Бургас през 2012 година. Той не умря по унизителен начин, получи достойна смърт за един войник", каза Паси.
Според него светът се намира в същата степен на сигурност, както и преди смъртта на Солеймани и едва ли настоящите събития ще предизвикат световен трус.

Новините от днес и със задна дата