сряда, 8 януари 2020 г.

Техеран отказа да предаде черните кутии на разбилия се украински "Боинг"


Иран съобщи днес, че няма да предаде на САЩ двете "черни кутии" на украинския самолет "Боинг 737", който се разби тази нощ след излитане от Техеран - катастрофа, при която загинаха всички 176 души на борда, предаде Франс прес.

"Няма да дадем "черните кутии" на производителя и на американците", заяви ръководителят на иранската Организация за гражданска авиация Али Абедзаде, цитиран от агенция Мехр.
Той посочи, че на този етап не е ясно в коя държава ще отидат за изследване "черните кутии".
Съгласно международното законодателство за въздушния транспорт страната, на чиято територия е станала злополуката, има право да проведе разследване, отбеляза Абедзаде. Той добави, че "разследването на този инцидент ще бъде отговорност на Иран, но украинците ще могат да участват в него".
Според правилата на Международната организация за гражданска авиация (International Civil Aviation Organization/ ICAO), на която Иран, САЩ и Украйна са членове, разследването на произшествия се провежда в държавата, където са се случили.
Независимо от това, според експерти от сектора, малко държави са в състояние да анализират "черните кутии". Сред тях са Германия, САЩ, Франция и Великобритания.
По окончателна информация от българското посолство в Техеран няма български граждани сред загиналите при катастрофата на украинския пътнически самолет в Иран, съобщиха от пресцентъра на МВнР.
Пътническият "Боинг 737" на Международните авиолинии на Украйна със 179 души на борда - пътници и екипаж, катастрофира след излитането си от летище "Имам Хомейни" в Техеран рано тази сутрин.
Посолството ни в Техеран е в контакт с местните власти и е готово да оказва съдействие при необходимост.

Новините от днес и със задна дата