сряда, 8 януари 2020 г.

Иран атакува с ракети американски военни бази и обекти в Ирак /ВИДЕО

 
Балистични ракети от територията на Иран са нанесли удари по американски военни обекти в Ирак, съобщават световните издания, позовававайки се на източници от американските отбранителни сили и официални лица.

Според АВС са били ударени „много обекти“, включително базата "Ал Асад" в Западен Ирак и друга база в Ербил. Иранската държавна телевизия е заявила, че са били изстреляни „десетки“ ракети „земя-земя“. Обектите, подложени на атаката от балистични ракети от вътрешността на Иран, включват базата "Ал Асад" в Западен Ирак, която Тръмп посети през декември 2018 г. и "Ал Таджи" в Ербил в Иракски Кюрдистан, който предоставя съоръжения и услуги на поне стотици служители на коалицията и на ЦРУ. Отговорността за нападението бе поета от иранския Корпус на стражите на ислямската революция (КСИР), според държавната телевизия. Уточнява се, че обстрелът на КСИР е отмъщение за смъртта на генерал Сюлеймани. Генералът загина на 3 януари в резултат на ракетна атака от САЩ на летището в Багдад.

* Иран е започнал военната операция "Мъченикът Солеймани", заплашва да атакува Израел и ОАЕ 

Американският президент Доналд Тръмп е бил информиран за ракетните атаки: „Наясно сме с информациите за атаки срещу американски обекти в Ирак. Президентът е информиран, следи внимателно ситуацията и се консултира с екипа си за национална сигурност “, заяви прессекретарят на Белия дом Стефани Гришам. Все още не е ясно дали има жертви в базата "Ал Асад".

"Това са или крилати ракети, или балистични ракети с малък обсег на действие", съобщава "Фокс нюз", позовавайки се на американски военен източник в Ирак. Базата „Ал Асад“ е ударена от три серии ракети, според военни източници на мястото на произшествието.

 * Самолет на ВВС на САЩ е бил унищожен в базата Айн-Асад, мощна експлозия в центъра на Багдад

Ранните доклади за нападение над военната база "Ал Таджи" по-късно са били опровергани и е било уточнено, че е било тренировка, но нови съобщения сочат, че мястото е било атакувано от шест ракети.
* Това са най-многобройните армии в света

Новините от днес и със задна дата