сряда, 8 януари 2020 г.

Мистерия: Гигантска "капка" вода се нагрява в океана, учените нямат обяснение


Учените търсят причината за странно явление, регистрирано на около 800 км от Нова Зеландия.

Там, в района на Тихия океан, се е образувала гигантска "капка" вода, температурата на която е по-висока с шест градуса от температурата на цялата вода в океана.

Изследователите твърдят, че никога по-рано не са се сблъсквали с подобна ситуация и не могат да обяснят причините за това.
Специалистите от Университета Виктория твърдят: Към момента този участък представлява неизучен и неизвестен на науката факт за рязко, "точково" затопляне.

Направените спътникови снимки показват мястото, което е с размер около един милион квадратни километра, на което то изглежда като огромно, червено петно.
Преди пет години отчасти подобно явление е било регистрирано между Аляска и Калифорния, но тогава причините за това са били обяснени с рязкото затопляне и формирането на аномални горещини.

Температурата на водата в Тихия океан се е увеличила с три градуса.
Това е довело до обезцветяване на коралите, увеличаване на популацията на тюлените, а пък от това на бреговете е бил изхвърлен голям брой китове и тюлени.
Засега няма обяснение на причините за рязкото повишение на водата около Нова Зеландия и учените продължават да изследват тази аномалия. 

Новините от днес и със задна дата